«ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ»

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010


(ανταπόκριση από την κοινή πορεία μεταναστών και αλληλέγγυων στην Ερμού, της Τρίτης 13/4)


Πάνω από 200 μετανάστες και αλληλέγγυοι/ες πορεύθηκαν την Τρίτη 13/4 το απόγευμα στην Ερμού, σε μια πρώτη κίνηση συλλογικής απάντησης στην επίθεση φασιστοειδών και μαγαζάτορων σε μετανάστες – μικροπωλητές που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10/4. Οι δεκάδες Αφρικανοί μετανάστες που βρίσκονταν επικεφαλείς της πορείας δεν σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν συνθήματα σε αγγλικά/γαλλικά που ζητούσαν αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ελευθερία κι άλλες τέτοιες έννοιες που ως γνωστόν έχουν σχέση με τις… μαφίες που ελέγχουν το παραεμπόριο. Για την ακρίβεια φωνάχτηκαν τα συνθήματα: «En solidarite, avec les immigres» (αλληλεγγύη μαζί με τους μετανάστες), «police partout, justice nulle part» (αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά), «no justice, no peace, fuck the police», «no/one solution, revolution» και η λέξη ελευθερία σε τρεις τουλάχιστον γλώσσες. Ο μόνος λόγος που οι μετανάστες σταματούσαν για λίγο να φωνάζουν τα ρυθμικά τους συνθήματα ήταν για να ακουστούν και μερικά συνθήματα στα ελληνικά, όπως: «Ούτε στην Ερμού, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών», «Οι μετανάστες δεν είναι μόνοι, φασίστες, γουρούνια, δολοφόνοι», «στις νάρκες του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου, χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου», «φασίστες και αφεντικά στου πηγαδιού τον πάτο, ζήτω το παγκόσμιο προλεταριάτο», «μίσος ταξικό, ξεφτίλες πατριώτες, στην εθνική ενότητα είμαστε προδότες».


Όπως και στην μικροφωνική που είχε προηγηθεί της μίνι πορείας μοιράστηκαν πάνω από κείμενα της «συνέλευσης αλληλεγγύης στους μετανάστες προς τους περιπατητές/καταναλωτές της «γειτονιάς» της Ερμού, που έκπληκτοι έβλεπαν αυτούς που τους έχουν συνηθίσει να τους πουλάνε πράγματα και να «παίζουν κρυφτό» με την (δημοτική) αστυνομία, στον ίδιο δρόμο να διαδηλώνουν δυναμικά.

Η «γειτονιά» της Ερμού, όπως κάθε γειτονιά δεν αποτελείται μόνο από κτίρια, δρόμους, πεζοδρόμους και εμπορεύματα αλλά πρώτα απ’ όλα από ομάδες ανθρώπων, από τάξεις με αντικρουόμενα συμφέροντα. Άλλοι εργάζονται, άλλοι εμπορεύονται, άλλοι καταναλώνουν, άλλοι σπουδάζουν, άλλοι περιπολούν κτλ. Το τελευταίο διάστημα η ένταση της ταξικής πόλωσης δημιουργεί το εύφορο έδαφος για να καλλιεργηθεί η καθόλου παράδοξη συμμαχία των μαγαζάτορων με τον ακροδεξιό-φασιστικό χώρο (που άλλωστε έχει επιχειρηθεί να φυτευτεί και σε άλλα μέρη, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η Πλατεία Αττικής και η Πλατεία Αμερικής). Όσο ανησυχητική κι αν είναι αυτή η εξέλιξη, δεν παύει να καταδεικνύει διεργασίες που συντελούνται μόνο στον ένα πόλο του ταξικού ανταγωνισμού. Γιατί από την άλλη, στην ίδια «γειτονιά», όχι λίγοι μετανάστες, εργαζόμενοι/ες, φοιτητές/τριες, μαθαίνουν εδώ και καιρό να μιλάνε την ίδια γλώσσα και χτίζουν σχέσεις κοινότητας και αλληλεγγύης, ένα όπλο πολύ πιο δυνατό από ό,τι όπλο διαθέτει στα χέρια της η συμμαχία κράτους-αφεντικών-φασιστών. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και καθημερινή, τουλάχιστον όσο οι φασίστες έχουν την αυταπάτη ότι μπορούν να κάνουν κι άλλα πράγματα στην Ερμού, πέρα από ψώνια και αγορές.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP