Ο αγώνας των Απολυμένων της Ολυμπιακής- 10 μέρες στους δρόμους

Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010


ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ
Ανέβηκε από guerillazvideo. - Δείτε τα πιο νέα video.

Όταν συναντήσαμε τους απολυμένους της Ολυμπιακής στο οδόστρωμα της Πανεπιστήμιου, έξω από το κατειλημμένο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το βράδυ της Τετάρτης (10/3), ο αγώνας τους δεν είχε λήξει «άδοξα», όπως έγινε δύο μέρες μετά χάρη στη μεθόδευση των επαγγελματιών συνδικαλιστών της ΟΣΠΑ. Οι τελευταίοι έδωσαν από νωρίς τα σημάδια της συνθηκολόγησης, όταν ήδη από τις πρώτες μέρες της κατάληψης παρότρυναν τους απολυμένους να σταματήσουν να «κλείνουν» την Πανεπιστημίου σε «ένδειξη καλής θέλησης» προς την κυβέρνηση…


Μάλιστα, όπως μας περιγράφουν, λίγη ώρα προτού συνομιλήσουμε μαζί τους, ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ πρόεδρος της ΟΣΠΑ είχε παρακαλέσει να ανοίξει ο δρόμος, για να λάβει το μαζικό γιουχάισμα και την άρνηση των καταληψιών. Ήταν η ίδια ώρα που από τον τηλεοπτικό άμβωνα καναλιού ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος έστελνε τελεσίγραφο στους απολυμένους, για τους οποίους είχε παρέμβει ήδη ο εισαγγελέας καλώντας την αστυνομία να αποκαταστήσει την τάξη. Από δίπλα και οι μεγαλοδημοσιογράφοι-εντεταλμένοι συκοφάντες των κοινωνικών αγώνων, που «εξανίσταντο» για «την ταλαιπωρία από το κλείσιμο του δρόμου» και για το ότι «δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη όσοι διαμαρτύρονται να καταλαμβάνουν και από ένα κτήριο».

Οι απολυμένοι της Ολυμπιακής προχώρησαν στην κατάληψη του Λογιστηρίου μετά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην κυρώσει το σκέλος του νόμου 3717/2008 που αφορούσε τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων (αντιθέτως, το κομμάτι του νόμου σχετικά με τη ρευστοποίηση προς τη MIG του Βγενόπουλου υλοποιήθηκε χωρίς χρονοτριβή). Η σοσιαλιστική κυβέρνηση απέσυρε τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ρύθμιζε τις αποζημιώσεις, τις συνταξιοδοτήσεις και τις μετατάξεις των 4800 απολυμένων, οι οποίοι μετά και τη ρητή άρνηση των κρατικών αρμόδιων να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, προχώρησαν στις 3 Μαρτίου στην κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου.

Η παρουσία της συνέλευσής μας στην κατάληψη είχε ως στόχο, αφενός, να έρθει σε απευθείας επαφή με τους αγωνιζόμενους χωρίς τη διαμεσολάβηση των συνδικαλιστικών ταγών. Αφετέρου, να αναδείξει με βάση τις αρχές της αντιπληροφόρησης τα αιτήματα και τον αγώνα τους, που όχι μόνο έλαβε ελάχιστη δημοσιότητα, παρότι επί 10 μέρες έκλειναν τον κεντρικότερο δρόμο της Αθήνας, αλλά δεχόταν συστηματικά τη συκοφαντία από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, που επιχειρούν να καναλιζάρουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα νέα μέτρα σε όσο το δυνατόν ηπιότερες εκφάνσεις.

Ενδεικτικό είναι πως μετά την απόφαση της πλειοψηφίας των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ για το τέλος της κατάληψης την Παρασκευή 12/3, οι απολυμένοι με τους οποίους είχαμε μιλήσει δυο μέρες νωρίτερα εξέφρασαν την απογοήτευση και την πικρία τους για το ότι η κατάληψη έληξε «άδοξα», χωρίς δικαίωση, με τους συμβούλους του ΔΣ της ΟΣΠΑ να ανοίγουν τον δρόμο. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τους απολυμένους αναμένονται τώρα τη Δευτέρα, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις της Επιτροπής των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Εργασίας, Μεταφορών), που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο για το ζήτημα.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP