Νέα από την κρίση (;)

Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

Η εξαγγελία των νέων μέτρων από την κυβέρνηση (πάγωμα των συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ από 19,9 και 4,5% σε 21, 10 και 5% αντίστοιχα, περικοπές 30% σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας για τους δημόσιους υπαλλήλους, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, βενζίνη, κτλ), συνοδεύεται και από άλλες ευχάριστες ειδήσεις:
- η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος βγάζει τους εργάζομενους σε υποχρεωτική άδεια για 2 μέρες (4 και 5 Μαρτίου), επικαλούμενη την πτώση της αγοράς των καπνικών προϊόντων.
- Η εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Θεσσαλονίκης απέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα 9 δημοσιογράφους και μετά από λίγες μέρες πήρε πίσω τις 4. Αποφάσισε επίσης η διοίκηση την αναστολή έκδοσης του δευτεριάτικου φύλλου. Μετά από τις εξελίξεις αυτές το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ ΔΕΝ αποφάσισε απεργιακές κινητοποίησεις με οριακή πλειοψηφία (5 κατά των κινητοποιήσεων έναντι 4 ψήφων υπέρ).
- Οι αλιεργάτες στη Μηχανιώνα (δες εδώ) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και την απεργία που ξείνησαν από τις 6 Γενάρη. Στο πλευρό τους στάθηκαν από την αρχή πολλοί αλληλέγγυοι αλλά και απέναντι τους οι πλοιοκτήτες, οι οποίοι δε δίστασαν να μπουν σε σπίτια απεργών, να τους τρομοκρατήσουν και να τους χτυπήσουν. Οι δολοφονικές απόποπειρες εναντίον Αιγύπτιων αλιεργατών και αλληλέγγυων ξεκίνησαν την Κυριακή, ύστερα από συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς.
- Και άλλη απόλυση στην εταιρεία WIND, που προκάλεσε τον αποκλεισμό των γραφείων της εταιρείας την Τρίτη το πρωί. Πάντως, μέχρι σήμερα η απόλυση δεν έχει ανακληθεί.
- Στους δρόμους κατεβαίνουν και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ύστερα από την είδηση ότι το ναυπηγείο θα πουληθεί στον πολυεθνικό όμιλο Abu Dhabi Mar. Εκτός από τη διασφάλιση των θέσεων τους ζητούν και την καταβολή δεδουλευμένων 11 μηνών σε συναδέλφους τους.
- Ακόμα παραμένουν απλήρωτοι, έπειτα από 11 μήνες, οι εργαζόμενοι στον Ξένιο FM. Οι τριμερείς συναντήσεις δε φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα και νέο ραντεβού δόθηκε για την Παρασκευή 5 Μαρτίου.
- Μετά το κλείσιμο των Αιολικών Νέων στη Μυτιλήνη, το Σωματείο Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου κήρυξε παλλεσβιακή στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Λέσβου την Πέμπτη 4 Μαρτίου από τις 10 το πρωί έως τις 13: 00.


Εν μέσω κρίσης και επίθεσης στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, ήρθε πλέον η ώρα για αντίσταση και συλλογικές απαντήσεις.
Σήμερα Πέμπτη στις 18:00 στα Προπύλαια πορεία ενάντια στα νέα μέτρα.
Επόμενη συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ Τρίτη 9/3 20:30

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP