Λουκέτο στα "Αιολικά Νέα"

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010

Με ένα προκλητικότατο δελτίο τύπου στον τοπικό τύπο οι εκδότες των "Αιολικών Νέων" και "Κυριακάτικων Αιολικών", Γιώργος και Τζούντυ Κονδυλούδη ανακοίνωσαν το κλείσιμο των εφημερίδων τους στους εργαζόμενους που προσήλθαν στη δουλειά τους και βρήκαν τις πόρτες κλειδωμένες με αλλαγμένες κλειδαριές.

Η γελοιωδέστατη αιτιολόγηση της απόφασης είναι πραγματικά πρωτοφανής στα παγκόσμια χρονικά του καπιταλιστικού συστήματος και αποτελεί την πεμπτουσία της εργασιακής αναδιάρθρωσης που θέλουν να μας επιβάλουν για να βγούνε από την κρίση. Αν και η επιχείρηση είναι από οικονομικής άποψης απόλυτα υγιής και βιώσιμη, οι εκδότες ξαφνικά διαπιστώσανε ότι "με το υπάρχον προσωπικό δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η έκδοσή τους με την εγκυρότητα και τη γνωστή σε όλους ποιότητα που τις χαρακτηρίζει εδώ και 20 χρόνια."


Κάθε άλλο παρά ευφυής και επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η προσπάθεια του Κονδυλούδη να αποκρύψει τα πραγματικά αίτια του λουκέτου. Τον τελευταίο καιρό ένα κομμάτι εργαζομένων δεχόταν πιέσεις να υπογράψει παράνομες συμβάσεις που δεν είχαν καμία σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ο απροκάλυπτος εκβιασμός της εργοδοσίας ξεπέρασε κάθε όριο όταν την προηγούμενη Δευτέρα ο διευθυντής κάλεσε σε σύσκεψη τους εργαζόμενους και των δυο εφημερίδων και τους ανακοίνωσε πως αν όσοι επιμένουν να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν υποχωρήσουν, θα κλείσει την εφημερίδα. Κάποιοι από τους εργαζόμενους είχαν ήδη προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας η οποία κάλεσε τον Κονδυλούδη σε τριμερή συνάντηση για την υπογραφή των συμβάσεων. Στον ωμό εκβιασμό της εργοδοσίας απάντησαν συλλογικά και ξεκάθαρα όλοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία της Τετάρτης. Μια μέρα αργότερα πηγαίνοντας στη δουλειά τους βρήκαν τα γραφεία κλειδωμένα, ενώ για το κλείσιμο της επιχείρησης ενημερώθηκαν από τα τοπικά ΜΜΕ αρκετές ώρες αργότερα.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για εκδικητική απόφαση ενός εργοδότη που το θράσος του φτάνει μέχρι το σημείο να ομολογεί ανερυθρίαστα ότι αν και δεν αντιμετωπίζει κανένα οικονομικό πρόβλημα, οι νόμιμες αξιώσεις ορισμένων εργαζόμενων στέκονται εμπόδιο στα υπερκέρδη που θα ήθελε να αποκομίσει και για αυτό έτσι απλά κλείνει τις εφημερίδες του και πετάει στην ανεργία 20 εργαζόμενους.

Ενα τρομοκρατικό λουκέτο, καρμπόν με αυτό της εφημερίδας "Ημέρα" της Πάτρας η οποία έκλεισε ακριβώς μια μέρα μετά τη συμμετοχή των εργαζόμενων σε απεργία και ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες απειλές από την εργοδοσία.

Ως εδώ. Ας δώσουμε στον Κονδυλούδη, και στον κάθε εργοδότη το μάθημα που του αξίζει για να καταλάβει πως δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές ανθρώπων σαν να είναι περιουσιακά του στοιχεία.

Σήμερα 26/2 18:00, συγκέντρωση έξω απο τα ενιαία Λύκεια
Σάββατο 27/2 18:00, συνέλευση Απεργιακής επιτροπής στο κτίριο Παπαρίσβα

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP