Πάρε τα λεφτά και τρέχα

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Η εταιρεία ΑΡΧΕΤΥΠΟΝ, προμηθεύτρια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο “project” POLICE OΝ LINE, αφού πληρώθηκε αδρά για τις υπηρεσίες της, κατόπιν εξαφανίστηκε αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενούς της. Ερώτηση: κ. Χρυσοχοϊδη, τον πρόεδρο της εταιρείας που σας προμήθευε με υλικό, πήρε τα λεφτά και έφυγε, θα τον επικηρύξετε;


Η συνηθισμένη ιστορία ενός προμηθευτή του Δημοσίου

(εργατικό δράμα)

Στην παράστασή μας, μονόπρακτο σε τέσσερις σκηνές, παίζουν:

* Στο ρόλο του «Προμηθευτή»: η εταιρεία Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Γλωσσικών Υπηρεσιών ΑΡΧΕΤΥΠΟΝ Α.Ε. (τα ίχνη της χάνονται μετά το τέλος της παράστασης)


* Στο ρόλο του «Δημοσίου» (πολλαπλή διανομή): Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τέως Δημοσίας Τάξης, Διεύθυνση Πληροφορικής της ΕΛ.ΑΣ. (εναρκτήρια σκηνή, επαναλαμβάνεται τρις). Ο Δήμος Πατρέων, το Υπουργείο Ανάπτυξης, τα όργανα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων – ΕΦΕΤ, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Ερευνητικών και Τεχνολογικών Ειδικοτήτων – ΕΠΕΤΕ… (σκηνή-φλας μπακ)

* Πλήθος κομπάρσων: οι εξωτερικοί εργαζόμενοι του «Προμηθευτή», «μεταφραστές» (οι ομιλούντες) και άλλοι, ενδεχομένως (αδύνατον να το πούμε με βεβαιότητα: όσοι δεν μιλούν, δεν ξέρουμε καν αν υπάρχουν, είναι θολοί, σχεδόν αόρατοι).

* Γκεστ σταρ, στο ρόλο του κονφερανσιέ-παρουσιαστή της απονομής των βραβείων της Μεγάλης των Μπάτσων Σχολής (Police Academy): ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας.

Το έργο μας είναι πολύ μοντέρνο, οι βασικοί χαρακτήρες του ασχολούνται αποκλειστικά με την πάρτη τους, ο ένας απευθύνεται στον άλλον εντελώς τελετουργικά (μόνο οι κομπάρσοι, όπως θα δούμε, αρθρώνουν λέξεις με νόημα μεταξύ τους), γι’ αυτό και αρχίζει ταιριαστά με μια τελετή απονομής βραβείου από το «Δημόσιο» στον «Προμηθευτή»:

«Το 11ο Συνέδριο Greek ΙCT Forum, που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Νοεμβρίου, βράβευσε την Αρχέτυπον για την επίδοσή της στο έργο ‘Εφαρμογές Εξυπηρέτησης του Πολίτη’ του Police On Line της Ελληνικής Αστυνομίας (λεπτομέρειες εδώ, με έμφαση στον προϋπολογισμό του έργου – ούτε λίγο ούτε πολύ, 29.000.000 ευρώ: http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=1871&Itemid=400〈). Ο Πρόεδρος της Αρχέτυπον κ. Γιώργος Κορδέλης παρέλαβε το βραβείο από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρο Βούγια. Το πληροφοριακό σύστημα ‘Εφαρμογές Εξυπηρέτησης του Πολίτη’ του Police On Line, που εξυπηρετεί 5.000 αστυνομικά τμήματα, περιλαμβάνει υποσυστήματα και εφαρμογές που καλύπτουν επιλεγμένες λειτουργίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξυπηρέτηση του πολίτη και αναδεικνύουν την προστιθέμενη αξία του εκσυγχρονισμού της πληροφοριακής υποδομής της ΕΛ.ΑΣ. (…) Το έργο υλοποιήθηκε με την αγαστή συνεργασία της Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΕΛ.ΑΣ., της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. και του αναδόχου. Η υλοποίηση του έργου αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης και αναβάθμισης της συνεργασίας και εξυπηρέτησης του πολίτη, προς την κατεύθυνση του μοντέλου της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης». (http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/22222.html)

Η επόμενη σκηνή είναι σκοπίμως συγκεχυμένη. Βρισκόμαστε στις αρχές του 2010, δυο μήνες περίπου μετά την τελετή που μόλις παρακολουθήσαμε, όταν κάνουν την εμφάνισή τους αλλόφρονες οι κομπάρσοι. Ο ένας ρωτάει τον άλλον τι γίνεται, γιατί ο «Προμηθευτής» δεν τους πληρώνει τα δεδουλευμένα, γιατί τους λέει ξαφνικά ότι «δεν έχει λεφτά». Περνούν στα γρήγορα μερικές μέρες. Οι κομπάρσοι βρίσκονται τώρα σε κατάσταση απόγνωσης. Ο «Προμηθευτής» έχει εξαφανιστεί, ξέρει κανείς τίποτα; Αλίμονο, μερικοί ξέρουν. Ο «Προμηθευτής», η Εταιρεία-Κολοσσός, με τις συμβάσεις εκατομμυρίων (λεπτομέρειες σε επόμενη σκηνή), ΕΚΛΕΙΣΕ! Μέχρι και η ελληνική ιστοσελίδα της (http://www.archetypon.gr/web/guest/home) κατέβηκε όπως-όπως, μέσα σε μισή μέρα, από το απόγευμα μέχρι το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου! Κάποιος κομπάρσος λέει ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι του «Προμηθευτή» απολύθηκαν και αποζημιώθηκαν, αλλά οι εξωτερικοί συνεργάτες (όσοι κομπάρσοι μιλούν δηλώνουν μεταφραστές) έμειναν απλήρωτοι. Ξεκρέμαστοι. Με αποδείξεις φανταστικών «πληρωμών» να έχουν κοπεί. Με την «Εφορία» (χαρακτήρας εκτός παράστασης) να καραδοκεί. Το σοκ είναι μεγάλο. Τα γραφεία πάντως του «Προμηθευτή» στη …Λιθουανία μοιάζουν να λειτουργούν, λένε μερικοί (προς το παρόν, ποιος ξέρει τι θα μας ξημερώσει, εμείς απλοί κομπάρσοι είμαστε…), το ίδιο και η ιστοσελίδα τους: http://www.archetipas.lt/. Μπορεί να συμβαίνει το ίδιο και με τα γραφεία στη …Ρίγα της Λετονίας, στη Λευκωσία και στο …Βουκουρέστι – αλλά ποιος μπορεί να το πει στα σίγουρα; Ένα είναι βέβαιο: ο «Προμηθευτής» ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΠΙΑ ΕΔΩ, στην Ελλάδα, στην Καλλιθέα, απ’ όπου έκανε τις δουλειές του τελευταία. Για τους κομπάρσους είναι πια άφαντος, έτσι το θέλησαν οι πρωταγωνιστές του δράματος, οι κομπάρσοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό. Σκηνοθετική οδηγία: σε όλους τους κομπάρσους φοριούνται δια της βίας φέσια, ενώ στο βάθος του σκηνικού παίζεται σε οθόνη η σκηνή της βράβευσης, με χειροκροτήματα και γέλια από το «Δημόσιο» και τον «Προμηθευτή» να σκεπάζουν τις φωνές των κομπάρσων.

Τρίτη σκηνή. Οι ομιλούντες κομπάρσοι (οι «μεταφραστές») ξεπερνούν κάπως το αρχικό σοκ και αποφασίζουν να αντιδράσουν. Φτιάχνουν μια ομάδα στο Facebook, κλειστή προς το παρόν, μόνο για ομιλούντες κομπάρσους, την οποία ονομάζουν Movement of External Suppliers for Archetypon SA. Κυκλοφορούν το νέο όπου μπορούν, σε κάποια φόρουμ, οπουδήποτε έχουν πρόσβαση – και περιμένουν. Τι περιμένουν; Τι θα γίνει μετά; Πώς θα κινηθούν; Ποιος θα τους βοηθήσει; Μήπως το «Δημόσιο», ο μόνιμος συμβαλλόμενος του «Προμηθευτή»; Αστείο. Μένουν μόνο ερωτήματα, καμία απάντηση δεν δίνεται στο έργο. Το έργο δεν έχει δράση. Όλες οι απαντήσεις θα έρθουν μετά, όλη η δράση θα έρθει μετά, έξω από την παράσταση, στην «αληθινή ζωή»: σε ό,τι κάποιοι αποκαλούν «δρόμο».

Τελευταία σκηνή. Συνεχή φλας μπακ, με χρονολογική σειρά.


27/5/2008: Ο «Προμηθευτής» υπογράφει σύμβαση με το «Δημόσιο» (το υποδύεται εδώ ο Δήμος Πατρέων, Τμήμα Πληροφορικής) συνολικής τελικής αξίας 496.230 ευρώ: http://dgmarket.kapatel.gr/tenders/np-notice.do~2629185

20/10/2008: Ο «Προμηθευτής» υπογράφει σύμβαση με το «Δημόσιο» (το υποδύεται εδώ το Υπουργείο Ανάπτυξης – Γ.Γ.Ε.Τ.) συνολικής τελικής αξίας 570.000 ευρώ: http://dgmarket.kapatel.gr/tenders/np-notice.do~3185665

20/1/2009: Ο «Προμηθευτής» υπογράφει συμβόλαια μεταφράσεων με το «Δημόσιο» (το υποδύονται εδώ τα όργανα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) αξίας 2.800.000 ευρώ: εδώ

10/2/2009: Ο «Προμηθευτής» ολοκληρώνει σύμβαση με το «Δημόσιο» (το υποδύεται εδώ ο ΕΦΕΤ) και πληρώνεται το ποσό των 671.752,43 ευρώ: http://www.e-erevna.gr/portal/story.aspx?ID=57508.

3/3/2009: Ο «Προμηθευτής» υπογράφει σύμβαση με το ΕΠΕΤΕ αξίας 678.300 ευρώ: εδώ

4-5/11/2009: Ξανά η σκηνή της τελετής βράβευσης. Για 29 εκατομμύρια ευρώ, τρεις επαναλήψεις μιας σκηνής στο ίδιο μονόπρακτο δεν είναι δα πολλές…

5 σχόλια:

Ανώνυμος 16 Ιανουαρίου 2010 - 9:38 π.μ.  

Βέβαια, η Αρχέτυπον δεν πήρε 29.000.000 ευρώ αφού ήταν υπεύθυνη για ένα αρκετά μικρό μέρος του συνολικού έργου.

Ανώνυμος 18 Ιανουαρίου 2010 - 8:48 π.μ.  

Θα ήθελα να μου είχες μιλήσει πριν γράψεις το κείμενο, καθώς έχει αναδημοσιευτεί και στο Indymedia. Ενώ επικροτώ τον επιθετικό χαρακτήρα του, παρουσιάζεις τους προμηθευτές ως άμοιρους, άπρακτους, ανήμπορους και δημιουργείς λάθος εντυπώσεις για την αγωνιστικότητα των κατακερματισμένων τηλε-εργαζόμενων. Σε καμία περίπτωση δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας ως κομπάρσους και ξέρουμε πώς να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Αυτό που θα έπρεπε να είχες αναρωτηθεί, είναι πώς έφτασαν τα πράγματα εδώ και αν ο ελεύθερος επαγγελματίας τηλε-εργαζόμενος προστατεύεται από το υφιστάμενο σύστημα. Σε διαβεβαιώ ότι καμία Επιθεώρηση Εργασίας δεν πρόκειται να ασχοληθεί ποτέ μαζί μας. Είναι καιρός να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην τηλε-εργασία και στα δικαιώματα αυτών των εργαζομένων!!!

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ 18 Ιανουαρίου 2010 - 7:35 μ.μ.  

Θα μπορούσαμε να σου απαντήσουμε στο ίδιο στυλ ότι δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο που απαξιώνεις το επάγγελμα του κομπάρσου, το οποίο το κάνουν πολλοί εργαζόμενοι υπό επισφαλείς συνθήκες εργασίας και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να στηθεί ούτε ένα επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς.

Όμως ένας τέτοιος διάλογος θα αδικούσε το ίδιο το θέμα, το ίδιο το ζήτημα σας, το οποίο με το που το πληροφορηθήκαμε ως συνέλευση εργαζομένων/άνεργων/φοιτητών/μπλοκάκηδων το αναγνωρίσαμε σε κάποιο βαθμό και ως δικό μας ζήτημα. Βλέπεις έχουμε μια εμπειρία από τηλε-εργασία, δουλειά από το σπίτι, με το κομμάτι, με μπλοκάκι. Έχουμε επίσης εμπειρία από αφεντικά που ξαφνικά εξαφανίζονται και από απλήρωτη εργασία (πολλά κείμενα της συνέλευσης μπορούν να στο επιβεβαιώσουν αυτό).

Νομίζουμε λοιπόν ότι η κριτική που κάνεις στο κείμενο μας είναι εντελώς άδικη και δεν βλέπει το προφανές: ότι η έννοια του κομπάρσου εξυπηρετεί την δομή εξιστόρησης που επιλέχθηκε να έχει το κείμενο, έτσι ώστε να καταδείξει την αντίληψη που έχουν για εμάς τους εργαζόμενους αφεντικά που κάνουν χοντρές μπίζνες βασιζόμενα στην (τηλε-)εργασία μας.

Μας κάνει εντύπωση πάντως που βγάζεις το συμπέρασμα ότι υποτιμούμε την εργασίας σας, σε ένα κείμενο που αναφέρει: "μόνο οι κομπάρσοι, όπως θα δούμε, αρθρώνουν λέξεις με νόημα μεταξύ του" και "Το έργο δεν έχει δράση. Όλες οι απαντήσεις θα έρθουν μετά, όλη η δράση θα έρθει μετά, έξω από την παράσταση, στην 'αληθινή ζωή': σε ό,τι κάποιοι αποκαλούν 'δρόμο'".

Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες για να είμαστε καχύποπτοι μεταξύ μας για ζητήματα μορφής κι όχι ουσίας.

Με αλληλέγγυα ως προς τον αγώνα σας διάθεση
Γ. από Συνέλευση

Ανώνυμος 18 Ιανουαρίου 2010 - 10:02 μ.μ.  

Καμία καχυποψία από μέρους μου φυσικά. Απλά θέλω να τονιστεί η δυναμικότητα των κινήσεων η οποία θεωρώ ότι χάνεται στο κείμενο γιατί έχει λιγότερη βαρύτητα από αυτό καθ' αυτό το γεγονός ότι κάποιοι προτίμησαν πιο χλοερά λιβάδια. Αρνούμαι να μπω στη ψυχολογία του θύματος και διεκδικώ τα δικαιώματά μου δυναμικά. Θέλω ο κόσμος να ξέρει ότι δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και αυτό το μήνυμα να περάσει. Φυσικά, θα αποστείλουμε σχετική επιστολή όταν είμαστε έτοιμοι και θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα τη σχετική σας βοήθεια. Οι στόχοι είναι οι ίδιοι.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ 19 Ιανουαρίου 2010 - 1:59 π.μ.  

Ευχαρίστως να βοηθήσουμε όπως και όσο μπορούμε. Να διευκρινίσουμε γι' άλλη μια φορά ότι το κείμενο που δημοσιεύσαμε αναφέρεται πρωτίστως στο γεγονός της "εξαφάνισης" της εταιρείας, στον πρότερο βίο της εταιρείας και στην αντίληψη που φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι είχε/έχει για τους εργαζομένους της - όχι τόσο στον ίδιο τον αγώνα σας, για τον οποίο άλλωστε γνωρίζουμε προς το παρόν μόνο τα ελάχιστα που έχουν δημοσιοποιηθεί. Έτσι κι αλλιώς, εμείς δεν πιστεύουμε ότι είστε θύματα. Αν θεωρείτε ότι έχει δοθεί κάποια τέτοια εντύπωση, η ευθύνη γι' αυτό βαρύνει πολύ περισσότερο την εταιρεία και τη στάση της, και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να διαλυθεί από μια ευρεία ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις σας. Καλή δύναμη.

Γ.2 από Συνέλευση

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP