Νέο, σφοδρό κύμα απολύσεων

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009

* Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν 18 εργαζόμενοι των Αττικών Εκδόσεων, συντελεστές του περιοδικού Grazia, το οποίο σταματά την έκδοσή του μετά τη λήξη της συνεργασίας των Αττικών Εκδόσεων με την Ελευθεροτυπία. «Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει - Καμιά απόλυση δεν είναι νόμιμη» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, υπογραμμίζει ότι δε θα μείνει αναπάντητη και αυτή η εργοδοτική πρόκληση και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 15/12, ώρα 4 μ.μ. έξω από τα γραφεία της εταιρείας (Κηφισίας 40).

«Ο ιδιοκτήτης του περιοδικού και πρόεδρος των εκδοτών του περιοδικού τύπου (ΣΕΠΤ) Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, αφού χρησιμοποίησε στα επιχειρηματικά του σχέδια τους εργαζόμενους, ετοιμάζεται να τους πετάξει στο δρόμο μετά τη λήξη της εργολαβίας. Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει και διαφημίζει το νέο του επιχειρηματικό προϊόν - την οικονομική εφημερίδα Κεφάλαιο».

«Είναι το μοντέλο ανάπτυξης των επιχειρήσεων του Τύπου, που ανοιγοκλείνουν περιοδικά, εφημερίδες και σταθμούς, θεωρώντας τους εργαζόμενους αναλώσιμους και πιόνια στις επιχειρηματικές συμφωνίες τους. Με την ανοχή του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών, απολύουν καθημερινά, την ίδια στιγμή που απολαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις και διαφημίσεις εκατομμυρίων».


«Η επιχείρηση του προέδρου των εκδοτών μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε κέρδη 9μήνου 545.000 ευρώ (εν μέσω κρίσης), ενώ στις λογιστικές της καταστάσεις καταγράφει 35 θέσεις εργασίας λιγότερες σε ένα χρόνο, δηλαδή 3 απολύσεις το μήνα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

* Ακόμη 3 απολύσεις στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. Πλέον στο τμήμα ειδήσεων του ραδιοφώνου έχουν απομείνει 5 δημοσιογράφοι και 3 ή 4 εκφωνητές δελτίων ειδήσεων!

Κλίμα ανησυχίας υπάρχει και στην τηλεόραση, όπου υπάρχει ο φόβος πως 10 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 TV για «αναδιοργάνωσή του», αλλά και κατόπιν των νέων τριών αιφνίδιων απολύσεων στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 συνήλθε εκτάκτως η συνέλευση των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού σταθμού.

«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την στιγμή που λάβαμε ως εργαζόμενοι διαβεβαιώσεις ότι ο Όμιλος δεν έχει επηρεαστεί σοβαρά από την κρίση και ότι είχε να γίνει αναφορικά με περικοπές προσωπικού έχει ολοκληρωθεί. Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, το κλίμα που διαμορφώνεται εδώ και μήνες στο κανάλι και το ραδιόφωνο του Αμαρουσίου, δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό. Μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης εθελούσιας εξόδου, για τον στόχο της οποίας (σε συνολικό ποσό ή άτομα) ουδέποτε ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι ως θα έπρεπε, η ανασφάλεια για το εργασιακό μας μέλλον αποτελεί καθημερινό άγχος» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

«Σε αντίστοιχο κλίμα, οι επιπτώσεις της κρίσης ή η επίφαση των επιπτώσεων της κρίσης, έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τους συναδέλφους μας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Ομίλου, που με απαράδεκτες μεθόδους έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό μέσα σε 12 μήνες. Οι δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 ΤV εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας προς τους συναδέλφους μας του ραδιοφώνου και δηλώνουμε ότι θα τους υποστηρίξουμε σε κάθε απόφασή τους. Καλούμε τόσο την ΕΣΗΕΑ, όσο και την ΠΟΕΣΥ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων» καταλήγουν.

* Μείωση του προσωπικού και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» με τη γνωστή μέθοδο της «εθελούσιας εξόδου». Οι δημοσιογράφοι που θα απομείνουν θα εργάζονται και για την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Αλ. Μπακατσέλου, με τα ίδια χρήματα.

* Άλλες 2 απολύσεις (συνολικά 14 μέσα σε 1 μήνα) βοηθών παραγωγής έγιναν στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER. Η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού πήρε τα έγγραφα των απολύσεων στα χέρια της και πήγε στον χώρο εργασίας των εργαζομένων αιφνιδιάζοντάς τους να υπογράψουν την απόλυσή τους.

* Αναστάτωση και στην «Ελευθεροτυπία» έπειτα από 2 απολύσεις, εκ των οποίων η μία ανακλήθηκε. Δεδομένης της φημολογίας για νέες απολύσεις, η «σωτήρια» πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από την εκδότρια της εφημερίδας ήταν η αγορά μετοχών από τους εργαζόμενους!

* Συνεχίζονται οι «εθελούσιες» απολύσεις και στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM» μετά τις απειλές για... παραδοσιακές απολύσεις.

* Περικοπές φημολογούνται και στην εφημερίδα «Veto» που, αρχικά, θα αφορούν τους συνεργάτες με μπλοκάκι.

* Απλήρωτοι, εδώ και καιρό, παραμένουν οι εργαζόμενοι στο ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ και στην ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP