Απάντηση στον Στέλιο Κούλογλου

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009

«Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις το έργο των εθελοντών είναι ιδιαίτερα αξιόλογο και είναι επίσης λυπηρό να αντιμετωπίζεται με οικονομικούς όρους. Στην ζωή υπάρχουν και άλλα πράγματα πέρα από τα φράγκα».

Ο Στέλιος Κούλογλου απαντώντας στην παρέμβασή μας στο tvxs.gr

Ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ελλάδας) τρίβει τα χέρια του…Η λύση στην κρίση του κεφαλαίου βρέθηκε: ο εθελοντισμός! Χρόνια τώρα τα αφεντικά ψάχνουν να βρουν νέες ευέλικτες μορφές ελαστικής δουλ(ε)ίας, μιας και το μοντέλο της ημι-απασχόλησης και των stage φτάνει στα όριά του…..Μια νέα φόρμουλα αναζητείτο και η βιομηχανία των ΜΜΕ, πρότυπο μοντέλο οργάνωσης της επισφαλούς εργασίας, τη βρήκε δια στόματος Στ. Κούλογλου.

Η απάντηση του τελευταίου στην παρέμβασή μας στο site του tvxs.gr, εκτός του ότι αναπαράγει την κοινότοπη αντίδραση όλων των αφεντικών, που αρνούνται τα πάντα για τις εργασιακές συνθήκες στο «μαγαζί» τους (πρόκειται για ψεύδη, ανακρίβειες, συκοφαντίες, κλπ), βρίθει κραυγαλέων και επικίνδυνων ιδεολογημάτων περί τα αυτονόητα εργασιακά κεκτημένα για τον μισθό, την ασφάλιση, κλπ. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, η απάντησή του δεν υπάρχει σε κεντρικό σημείο του tvxs, αλλά είναι κρυμμένη κάπου ανάμεσα στα σχόλια των αναγνωστών του, μάλλον για να τη διαβάσουμε εμείς και μερικές εκατοντάδες ακόμη.

Είναι προφανές ότι αποφεύγει τη δημόσια αντιπαράθεση, καθώς η εργασιακή πραγματικότητα στο «μαγαζί» του τον διαψεύδει. Εκτός αν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τον ισχυρισμό του ότι «Οι εργαζόμενοι στο Tvxs τόσο από πλευράς αμοιβών όσο και συνθηκών εργασίας βρίσκονται σε καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλο ενημερωτικό site έχουμε υπ όψιν μας, είτε ανήκει σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο είτε όχι», οπότε μένουμε ήσυχοι και ευελπιστούμε ότι όλα τα ΜΜΕ θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του….

Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι το tvxs είναι το μεγαλύτερο κάτεργο στη βιομηχανία των ΜΜΕ. Mέχρι σήμερα έχουμε παρέμβει και σε άλλα «κάτεργα», μικρά και μεγάλα, από τον Ελεύθερο Τύπο, το Έθνος, το icons traveller, το πόρταλ News247.gr, ενώ είχαμε παρουσία με μοιράσματα κειμένων σε όλα σχεδόν τα μεγάλα ΜΜΕ –και ανταποδίδοντας τη «φιλική συμβουλή», καλό θα ήταν να διασταυρώνει και ο ίδιος τις πληροφορίες του για τη δράση μας.

Επειδή λοιπόν, όπως σχολιάζει και ο ίδιος για το κείμενό μας, «είναι λυπηρό για το μέλλον της ελληνικής δημοσιογραφίας να μην υπάρχει ούτε μια σωστή -η που να πλησιάζει την αλήθεια-πληροφορία σε μια ολόκληρη παράγραφο», αποφασίσαμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας με αριθμούς: 1 στους 4 εργαζόμενους ΔΕΝ πληρώνεται καθόλου! Από τους υπόλοιπους, λίγοι εργαζόμενοι έχουν ασφάλιση (και αυτή ΙΚΑ, ούτε λόγος για ΤΣΠΕΑΘ) και οι περισσότεροι παίρνουν “μαύρα”. Λίγοι επίσης πληρώνονται με το κομμάτι. Το ποιο είναι λοιπόν το πραγματικό ποσοστό εργαζόμενων που δουλεύουν υπο επισφαλείς όρους, το γνωρίζει πρώτος και καλύτερος ο ίδιος...

Επιπλέον, το ιδεολόγημα του εθελοντισμού, που υποστηρίζει με σθένος, είναι άκρως επικίνδυνο, καθώς στο παγιωμένο, επωφελές για τους ιδιοκτήτες, μοντέλο του άμισθου «πρακτικάριου», «μαθητευόμενου», επιχειρείται να προστεθεί και εκείνο του «εθελοντή» ως νέα παράφραση των παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα ΜΜΕ υπό τον ιδεολογικό μανδύα του «λειτουργήματος» και της επίκλησης της «κοινωνικής προσφοράς» (ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση), θα μπορούν να μετονομάζουν την άμισθη εργασία σε εθελοντική συνεισφορά, συνεχίζοντας να καρπώνονται συστηματικά την υπεραξία (υλική και πολιτική) ανθρώπων, που μπορεί να δουλεύουν και χρόνια χωρίς μισθό, επειδή, όπως λένε και οι «παλιοί» του κλάδου, «αυτό είναι καθεστώς στα ΜΜΕ, όλοι το έχουμε περάσει»!

Τέλος, ένα σχόλιο για τις «πατρικές συμβουλές» και τις ναρκισσιστικές φαντασιώσεις μεγαλείου του κ. Κούλογλου. Πρώτον, αυτά τα περί «σκοπός δεν είναι το κέρδος αλλά η δημιουργία μιας ανεξάρτητης πηγής ενημέρωσης στην Ελλάδα» δεν τα διδάσκουν ούτε στα πρώτα έτη των πανεπιστημιακών σχολών επικοινωνίας και δημοσιογραφίας. Ο ισχυρισμός μπορεί να είναι χρήσιμος για να έρχονται οικονομικές συνδρομές από «Μέλη Χωρίς Σύνορα», όμως ένα Μέσο και κέρδος φέρνει και συνιστά «δεκανίκι», είτε εξουσιαστικό είτε αριστερό / εναλλακτικό, ανάλογα με την επιλογή του ιδιοκτήτη… Όσο για την «κρίση ζήλειας», η οποία παρουσιάζεται ως κίνητρο της παρέμβασής μας αλλά και ως λόγος που το Indymedia «προώθησε» (sic) τη δράση μας, δεν έχουμε παρά να απαντήσουμε ότι όντως ζηλεύουμε! Θέλουμε και εμείς εθελοντές για τις επόμενες παρεμβάσεις μας…

Η απάντηση του κ. Κούλογλου εδώ
Η ανταπόκριση από την παρέμβασή μας στο TVXS εδώ

Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP