Βραζιλία: Όψεις «πράσινης ανάπτυξης»

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009

Λάβαμε και δημοσιεύουμε, μεταφρασμένο από τα γαλλικά, το ακόλουθο ανακοινωθέν:

Βρισκόμαστε σήμερα σε νομική διαμάχη και ζητάμε να δημοσιοποιηθεί αυτό το ανακοινωθέν όπου είναι δυνατό. Ζητάμε τη βοήθειά σας για να καταγγελθεί η απόπειρα καταστροφής μιας ινδιάνικης περιοχής, του καταυλισμού του νησιού Bananal στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Η κοινότητα του Bananal ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια, την εποχή που χτιζόταν η πόλη, ανάμεσα στο πάρκο Burle Marx και το Εθνικό Πάρκο της Μπραζίλια, δύο ζώνες περιβαλλοντικής προστασίας του οικοσυστήματος του Cerrado. Ο βιότοπος αυτός στεγάζει τρεις από τις μεγαλύτερες υδρογραφικές λεκάνες της Βραζιλίας: τους ποταμούς Sao Francisco, Parana/Paraguay και Tocantins/Araguaia. O Cerrado εξασφαλίζει την ισορροπημένη μετάβαση ανάμεσα στους διαφορετικούς βραζιλιάνικους βιότοπους: την Αμαζονία, την Caatinga, το Δάσος του Ατλαντικού και τον Pantanal. Ο τρόπος ζωής της κοινότητας του Bananal την κάνει θεματοφύλακα αυτού του μεγάλου φυσικού οικοσυστήματος, του τελευταίου της Μπραζίλια.

Το μεγάλο κεφάλαιο έχει ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή. Σχεδιάζεται η κατασκευή ενός νέου πολυτελούς οικιστικού τετραγώνου, του Setor Noroeste, που αποκαλείται από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση «η πρώτη οικολογική συνοικία της Βραζιλίας». Θα είναι επίσης η ακριβότερη της Βραζιλίας. Η προβλεπόμενη κατασκευαστική ζώνη καλύπτει ένα μέρος της περιβαλλοντικά προστατευόμενης περιοχής που περικλείει το σύνολο του καταυλισμού του Bananal. Επιπλέον, ο καταυλισμός αυτός δεν έχει αναγνωριστεί νομικά ως αυτόχθων, παρά τις 8 εθνολογικές μελέτες που πιστοποιούν τον χαρακτήρα του. Οι περιβαλλοντικές και αυτόχθονες αρχές κρύβονται, σε αγαστή συνεργασία με τα συμφέροντα των οικοπεδοφάγων και της κυβέρνησης. Τα όρια μεταξύ των τελευταίων είναι θολά, καθώς ο αντι-κυβερνήτης Paulo Octavio είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης κατασκευαστικής και μεσιτικής εταιρίας, η οποία, μαζί με άλλες επιχειρήσεις, όπως το τηλεοπτικό κανάλι του, τον έχουν κάνει τον μοναδικό δισεκατομμυριούχο της κεντροδυτικής περιοχής της Βραζιλίας. Έχει στην υπηρεσία του τα ΜΜΕ, που αποθαρρύνουν τους κατοίκους του Bananal και υπονομεύουν τους αγώνες τους, αμφισβητώντας τους την ιδιότητα των «νόμιμων» ινδιάνων.

Μέσω του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Δικαιοσύνης, καταφέραμε, στις 16 Μαρτίου 2009, να αναστείλουμε την έκδοση των περιβαλλοντικών αδειών που απαιτούνται για τις κατασκευαστικές δραστηριότητες στη ζώνη του Bananal. Το υπουργείο απαίτησε από το Εθνικό Ίδρυμα των Ινδιάνων, το ομοσπονδιακό όργανο που ευθύνεται για την οριστική νομιμοποίηση των αυτοχθόνων περιοχών, να θεσπίσει μια Ομάδα Εργασίας για να οριοθετήσει νομικά την περιοχή ως ινδιάνικη, διακόπτοντας έτσι κάθε κατασκευαστική δραστηριότητα. Το Ίδρυμα ωστόσο δεν έχει εκτελέσει από τότε την εντολή, χωρίς επίσημη δικαιολογία. Το υπουργείο βεβαιώνει ότι έχει παραβιαστεί το άρθρο 231 του Συντάγματος της Βραζιλίας, καθώς και η Σύμβαση 169 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, την οποία έχει υπογράψει και επικυρώσει η Βραζιλία.

Έχουμε στη διάθεσή μας πλήθος αρχεία, φωτογραφίες και βίντεο, καθώς και μερικές ιστοσελίδες στα πορτογαλικά, μεταφρασμένες εν μέρει στα αγγλικά και στα ισπανικά:


Βίντεο: 1) Το πιο πρόσφατο βίντεο, δείχνει την καταστροφή που προωθείται από την «πράσινη συνοικία», καθώς και ένοπλους αστυνομικούς με μυδραλιοβόλα για να μας εκφοβίσουν ενώ προσπαθούσαμε να εμποδίσουμε τη δράση των μηχανών.2) http://www.youtube.com/watch?v=sc1fgkYO2ko – Βίντεο σχετικά με την Τελετή του Καλαμποκιού πριν από 1 χρόνο, με αγγλικούς υπότιτλους

3) http://www.youtube.com/watch?v=j0uqIqb_I3M – Η Τελετή του 2009. Συνεντεύξεις με καθηγητές του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια, με τον Vladimir Carvalho (σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ όπως το «Conterraneos Velhos de Guerra») και με τον τέως κυβερνήτη της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας, σημερινό γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γερουσίας.

Ζητάμε να διαδώσετε τα νέα στα κοινωνικά κινήματα και στη διεθνή κοινωνία πολιτών, προωθώντας την καταδίκη της κυβέρνησης για τις πράξεις της.

Προτείνουμε για το σκοπό αυτό τη διοργάνωση διαδηλώσεων έξω από τις πρεσβείες της Βραζιλίας, ενώ μπορούν να σταλούν επίσης ηλεκτρονικά μηνύματα στην Προεδρία της Δημοκρατίας (https://sistema.planalto.gov.br/falepr2/index.php?IND_IDIOMA=E) ζητώντας τη νομιμοποίηση της περιοχής του Bananal ως ιδιοκτησίας της ινδιάνικης κοινότητας.

Για χρηματικές δωρεές, ώστε να πληρωθούν τα έξοδα για τη μεταφορά περισσότερων αγωνιστών, ινδιάνων ή μη, κατοίκων άλλων περιοχών της χώρας, παραθέτουμε τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού:

Associação Cultural Povos Indígenas (ACPI)

Compte 916-5

Agence 1041-003

Banque CAIXA ECONOMICA

Οι δωρεές μπορούν να κατατίθενται στην τράπεζα Banco do Brasil ή σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα που διενεργεί διεθνείς καταθέσεις.

Ευχαριστούμε για κάθε βοήθεια! Αντίσταση! AWIRI!


Το ανακοινωθέν υπάρχει στα γαλλικά και στο: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1102229

Για μια άλλη «σοσιαλιστική ανάπλαση» στη Βραζιλία, στο Ρίο αυτή τη φορά, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, βλ.
http://anarchypress.wordpress.com/2009/10/24/%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%81%CE%AF%CE%BF-%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%82-2016-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1/.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP