Οι απεργίες στην κινητή τηλεφωνία δείχνουν τον δρόμο

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009

Το τελευταίο διάστημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενημερωνόμαστε για τους αγώνες που αναπτύσσονται στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας ενάντια στις εργοδοτικές απολύσεις και αυθαιρεσίες, μέσω των οποίων οι εργαζόμενοι στην WIND έχουν ήδη καταφέρει να παρθούν πίσω απολύσεις συναδέλφων τους τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη. Κρίνουμε ιδιαίτερα θετικό:
-ότι αγώνες αυτοί δεν αποτελούν προϊόν "συνδικαλιστικής αγγαρείας" κάποιων γραφειοκρατών, αλλά αποτελούν έκφραση της αγωνιστικότητας της βάσης των εργαζομένων, όπως αυτή εκφράστηκε με μαζικές, αυθόρμητες και δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας με το που έγιναν γνωστές οι τελευταίες απολύσεις

-πρόκειται για αγώνες που δεν γίνονται για την "τιμή των όπλων", αλλά με συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία κατακτώνται μέσα από απεργιακούς αγώνες, μετατρέποντας έτσι τις μικρές και σημαντικότατες υλικές νίκες των εργαζομένων όχι σε αιτία καθησυχασμού, αλλά σε βάση ακόμα μεγαλύτερης ταξικής συσπείρωσης και αντεπίθεσης των εργαζόμενων, οι οποίοι πέρα από την προάσπιση των θέσεων εργασίας τους ζητάνε κι υπογραφή σύμβασης εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς 100 ευρώ

- οι αγώνες ξεφεύγουν από το συντεχνιακό πλαίσιο, συσπειρώνοντας σε κοινή αγωνιστική κατεύθυνση δυο σωματεία από τον χώρο της κινητής τηλεφωνίας (WIND και Vodafone), ενώ δεν παραμελείται κι η ίδρυση απεργιακών επιτροπών αλληλεγγύης μέσω των οποίων δύναται και σε αλληλέγγυα σωματεία κι εργαζομένους η δυνατότητα έμπρακτης συμπαράστασης στον αγώνα (μέσω της στήριξης των απεργιακών περιφρουρήσεων).

Με λίγα λόγια, θεωρούμε ότι απεργιακοί αγώνες με τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι αυτοί που χρειάζονται στην κρίσιμη για τους εργαζομένους περίοδο που διανύουμε και δεν μπορούμε παρά να τους στηρίζουμε:

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ 15/10 ΣΤΙΣ 8:00 ΤΟ ΠΡΩΪ ΣΕ

-Λ.ΑΘΗΝΩΝ, Κ64-66, ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

-ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ WIND ΚΗΦΙΣΙΑΣ 60 (ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΕΓΑΡΟΥ ΟΤΕ)

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΕΔ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ. 7, ΣΤΙΣ 2:30 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση των δυο σωματείων:


ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, Vodafone

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, WindΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

- Να σταματήσουν οι απολύσεις

- Όχι στη μεταφορά/πώληση τμημάτων και εργαζομένων

- Συλλογικές Συμβάσεις – Αυξήσεις στους μισθούς

- Όχι σε κάθε μορφή ελαστικής εργασίας


13.10.2009

Τα επιχειρησιακά Σωματεία στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας Vodafone και Wind προχωρούν σε 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις, την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Στη Vodafone, η διοίκηση δρομολογεί την μεταβίβαση των τμημάτων ADSL και Broadband στη HOL, με την μεταφορά 30 συναδέλφων που απασχολούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Αν και παραδέχεται ότι υπάρχουν ανάγκες σε προσωπικό, αρνείται την απορρόφησή τους σε άλλα τμήματα, όπως επανειλημμένα έχουν ζητήσει οι ίδιοι και το Σωματείο. Για να εκβιάσει τους εργαζόμενους, επικαλείται το ΠΔ 178/2002 (που σημειώνεται ότι έχει αποτελέσει κόλαφο για τις εργασιακές σχέσεις, αφού δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διώχνουν προσωπικό σε υπεργολάβους, ώστε να καταστρατηγούν συλλογικές συμβάσεις, προϋπηρεσίες, μισθολογικές κατακτήσεις κλπ.), αν και δεν πληρούνται στοιχειώδεις όροι του.

Στην Wind, τον τελευταίο μήνα -αν και η διοίκηση δεν τολμάει να δώσει στοιχεία- περίπου 50 συνάδελφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους: είτε με εκβιαστικές δήθεν «οικειοθελείς αποχωρήσεις», είτε με το πρόσχημα στημένων «κακών αξιολογήσεων», είτε βαφτιζόμενοι εν μια νυκτί ως «διευθυντικά στελέχη». Φυσικά, οι μόνοι που πραγματικά δεν πλήττονται είναι τα μεγάλα διευθυντικά στελέχη, με τους μισθούς και τα μπόνους μερικών χιλιάδων ΕΥΡΩ.

Η διοίκηση επικαλείται τον υπέρογκο δανεισμό της Wind. Όμως μόνο οι εργαζόμενοι δεν φταίμε, που με την εργασία μας στήσαμε αυτές τις εταιρίες και τα τρελά κέρδη τους την τελευταία 15ετία. Πήραμε παχυλές αμοιβές αντίστοιχες με τα μπόνους και προνόμια των μεγαλοστελεχών; Γι’ αυτό διεκδικούμε την κάλυψη των βασικών αναγκών μας, μέσα από την υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ, με αυξήσεις 100 Ευρώ και επαναφορά δικαιωμάτων μας που περικόπηκαν (διατακτικές τροφής 50 ευρώ τον μήνα), έχοντας μειώσει ριζικά το εισόδημά μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τοποθετούμαστε ενάντια στη μείωση του προσωπικού με οποιονδήποτε τρόπο, στην απαξίωση/διαλύση τμημάτων με την παραχώρησή τους σε άλλες εταιρίες ή εργολάβους, που έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, χειροτέρευση των μισθών και των εργασιακών συνθηκών, περισσότερη ανασφάλεια για όλους τους εργαζόμενους. Διεκδικούμε μισθούς και συλλογικές συμβάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες μας και την εργασία που προσφέρουμε.

H επιτυχημένη απεργία στην WIND στις 3/9, με την οποία η διοίκηση υποχρεώθηκε επιτόπου σε ανάκληση της παράνομης απόλυσης μέλους του ΔΣ του Σωματείου. Οι μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή συνολικά εκατοντάδων συναδέλφων και στις δύο εταιρίες. Η συγκρότηση και ενδυνάμωση των Σωματείων μας και η εξάπλωση των αγώνων σε όλο τον κλάδο. Η συγκρότηση Επιτροπών Αλληλεγγύης στον αγώνα μας, με τη συναδελφικότητα και την αλληλεγγύη δεκάδων σωματείων, συλλογικοτήτων και εργαζομένων από πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς… ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗ ΝΙΚΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΣ

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων VODAFONE

Site: www.pasevodafone.gr Mail: info@pasevodafone.gr


Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων WIND

Site: www.pasetim.com Mail: info@pasetim.com

Επιτροπή Αλληλεγγύης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP