Γαλλία: νέα νομοθεσία για φακέλωμα (στο κυνήγι του 13χρονου "εσωτερικού εχθρού")

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

Επειδή κάτι καταλάβαμε ήδη για τον σοσιαλισμό που μας έπεσε κατακέφαλα, ας έχουμε υπόψη μας και τη λογική του συνέχεια, που μπορεί να μην αργήσει πολύ να ενσκήψει και στα μέρη μας: τον σαρκοζισμό. Ακολουθεί η τελευταία γαλλική βερσιόν για το πώς φτιάχνεται και μεγεθύνεται ο "εσωτερικός εχθρός", πώς λειτουργεί ένα "σύγχρονο δυτικό κράτος" αποτελούμενο αποκλειστικά από τρομοκράτες, χαφιέδες και μπάτσους...

Δύο νέες βάσεις δεδομένων της αστυνομίας τέθηκαν σε ισχύ την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στη Γαλλία, μετά από ένα και πλέον χρόνο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Οι δύο νέες βάσεις, που ήρθαν να αντικαταστήσουν το σχέδιο για το λεγόμενο "δίκτυο Edvige" (Exploitation Documentaire et Valorisation de l'Information Générale), στην πραγματικότητα διευρύνουν την αρμοδιότητα του προκατόχου τους, που δεν λειτούργησε ποτέ, μετά από αντιδράσεις πλήθους φορέων και του συνόλου σχεδόν του γαλλικού Τύπου (με την αξιαγάπητη εξαίρεση της σαρκοζικής Figaro).

Αν και στην ουσία το γαλλικό κράτος εφαρμόζει εδώ και 20 χρόνια περίπου το εκτενές φακέλωμα των πολιτών του (μέσω της Κεντρικής Υπηρεσίας Εσωτερικών Πληροφοριών, που έχει στη διάθεσή της ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία για πάνω από 20 εκατομμύρια Γάλλους, σύμφωνα με υπολογισμούς), η νέα νομοθεσία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών φιλοδοξεί να συνδυάσει σε ένα ενιαίο δίκτυο πληροφοριών της αστυνομίας, με εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες πρόσβασης από άλλους φορείς, ιδίως από ανεξάρτητες αρχές, εκτενή προσωπικά στοιχεία 1) για όλους τους πολίτες από 13 ετών και πάνω εφόσον το φακέλωμά τους θεωρείται ότι "προλαμβάνει επιθέσεις ενάντια στη δημόσια ασφάλεια", και 2) για όλους τους πολίτες από 16 ετών και πάνω οι οποίοι θεωρούνται αντικείμενα "διοικητικών ερευνών συνδεόμενων με τη δημόσια ασφάλεια".

Η νέα νομοθεσία δηλώνει ότι η πρώτη βάση δεδομένων "στοχεύει τις συμμορίες, τους χούλιγκανς και τα γκρουπούσκουλα" και αφορά "πρόσωπα των οποίων η ατομική ή συλλογική δραστηριότητα υποδεικνύει ότι μπορούν να θίξουν τη δημόσια ασφάλεια". Θα καταγράφει:
- την ...αιτιολογία της καταχώρησης
- πληροφορίες ληξιαρχικών πράξεων, εθνικότητα, επάγγελμα, διευθύνσεις (φυσικές και ηλεκτρονικές) και αριθμούς τηλεφώνων
- χαρακτηριστικά και μόνιμα φυσικά γνωρίσματα
- φωτογραφίες
- στοιχεία ταυτότητας
- στοιχεία οχημάτων
- κληρονομικά στοιχεία
- δημόσιες δραστηριότητες, συμπεριφορές και μετακινήσεις
- "σχέδια" που μπορούν να επιφέρουν ποινικές κυρώσεις
- προσωπικές σχέσεις και γνωριμίες.

Η δεύτερη βάση δεδομένων αφορά το σύνολο σχεδόν των πολιτών που υποβάλλουν αίτηση για μια θέση εργασίας σε "ευαίσθητους" τομείς του δημοσίου (σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, νυχτοφύλακες, αγροφύλακες, υπαλλήλους διοδίων, κ.ο.κ., αλλά και εκπαιδευτές αλόγων και σκύλων!) καθώς και όσους θέλουν να αποκτήσουν τη γαλλική υπηκοότητα, να εκδώσουν ή να ανανεώσουν άδεια παραμονής. Καταγράφει τις πρώτες τέσσερις κατηγορίες στοιχείων της πρώτης βάσης, αλλά περιλαμβάνει ρητά και την πρόβλεψη καταγραφής των δημόσιων δραστηριοτήτων, συμπεριφορών και μετακινήσεων του ερευνώμενου, για "υπηρεσιακή χρήση" (για να κριθεί δηλαδή η καταλληλότητά του ως μελλοντικού υπαλλήλου).

Πηγές:
http://actu.orange.fr/articles/documents/police-fichiers-securite-publique.html

http://bugbrother.blog.lemonde.fr/2009/10/18/adieu-edvige-bonjour-edwige%C2%B2/

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP