Απεργία σε 4 εφημερίδες της Πάτρας ενάντια στο ανάλγητο πρόσωπο της εργοδοσίας

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009

Αυτό που το ξεπουλημένο και ανύπαρκτο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επιμελημένα και σκόπιμα δεν πράττει απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία το διεκδικούν οι δημοσιογράφοι και οι Τεχνικοί Τύπου 4 εφημερίδων της Πάτρας, προχωρώντας σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, δείχνοντας στην πράξη τι σημαίνει ενιαίο μέτωπο αντίστασης στα σχέδια των αφηνιασμένων εργοδοτών.

Οι συνθήκες που οδήγησαν στην κήρυξη της απεργίας στην Πάτρα απεικονίζει την ίδια κατάσταση που εκδηλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα, σε όλους ανεξαιρέτως τους εργασιακούς χώρους, με την αυθαίρετη και ετσιθελική συμμετοχή των εργαζομένων στις τωρινές «ζημιές», δίχως ουδέποτε να έχουν ουδεμία συμμετοχή στα πρόσφατα και μελλοντικά ασύδοτα κέρδη.

Αναλυτικά, το κείμενο προκήρυξης της απεργίας:

«Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου –Νήσων και της Ένωσης Υπαλλήλων Τύπου και Γραφικών Τεχνών νομού Αχαΐας, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε εφημερίδες της Πάτρας, με παράνομες απολύσεις συναδέλφων, καθυστερήσεις στη καταβολή δεδουλευμένων και μη τήρηση στοιχειωδών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ομοφώνως αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στις εφημερίδες «Αλλαγή», «Γεγονότα», «Ημέρα» και «Σημερινή», για την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009».


«Το ζοφερό εργασιακό περιβάλλον στο οποίο εργάζονται οι συνάδελφοι, η κατ’ εξακολούθηση καθυστέρηση της καταβολής μισθών, η τακτική του «έναντι» που πλέον τείνει να παγιωθεί, η «μαύρη» εργασία και οι απολύσεις, αποκαλύπτουν το ανάλγητο πρόσωπο της εργοδοσίας η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, με απειλές λουκέτου των εφημερίδων επιχειρεί να εμπεδώσει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και να τρομοκρατήσει το προσωπικό».

«Δημοσιογράφοι και τεχνικοί Τύπου συγκροτούν ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων και με την 24ωρη απεργία της Τετάρτης στέλνουν ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα αντίδρασης».

«Καλούμε τους συναδέλφους δημοσιογράφους και τεχνικούς Τύπου των τεσσάρων εφημερίδων μαζικά να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Τετάρτης. Οι εργαζόμενοι δεν είναι «αναλώσιμα προϊόντα», ούτε η καλή πίστη και η ανοχή τους μπορεί να μετατρέπεται σε μοχλό εκμετάλλευσης και ασυδοσίας εκ μέρους της εργοδοσίας».

«Παράλληλα με την κινητοποίηση της Τετάρτης, η ΕΣΗΕΠΗΝ και η Ένωση Υπαλλήλων Τύπου και Γραφικών Τεχνών αναλαμβάνουν κοινή πρωτοβουλία για εκτεταμένους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας στο σύνολο των μέσων ενημέρωσης της Πάτρας».

«Τέλος, καλούνται δημοσιογράφοι και Τεχνικοί Τύπου των 4 εφημερίδων σε συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ, την ημέρα της απεργίας , στη 1μμ. για περαιτέρω αποφάσεις».

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP