Οι κάτοικοι αντιστέκονται στη λεηλασία του Υμηττού και των ζωών τους

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009

Συγκέντρωση και πορεία σήμερα 16/05 στις 12πμ στην είσοδο Σακέτα (Κουταλάς) Βύρωνα επί της Λ. Κατεχάκη

Τη λεηλασία του Υμηττού, που επιχειρείται με το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα και τους σχεδιαζόμενους νέους αυτοκινητόδρομους, ανέδειξαν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη στα γραφεία της ΟΛΜΕ τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αγώνα. Μέσα από μια αναλυτική παρουσίαση με στοιχεία, βίντεο και φωτογραφίες οι κάτοικοι από 15 δήμους, που πλήττονται άμεσα από τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, στιγμάτισαν την εξόφθαλμη πρόθεση κράτους και επιχειρηματιών να μετατρέψουν τις γειτονιές τους σε ασφυκτικά τσιμεντένια κλουβιά.


Ιδιαίτερο βάρος έδωσαν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία του ανισόπεδου υπερ-κόμβου Σακέτα στον Βύρωνα, ο οποίος-παρά τους ψευδείς ισχυρισμούς του Υπουργείου για το αντίθετο- θα κατασκευαστεί ολόκληρος μέσα στο αισθητικό δάσος Καισαριανής καταστρέφοντας έναν από τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου στη Αθήνα. Ο κόμβος Σακέτα είναι ένα μόνο παράδειγμα της τερατώδους “ανάπτυξης“ των αυτοκινητοδρόμων, βασικός στόχος των οποίων, όπως τόνισαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας, είναι η επέκταση του αστικού ιστού μέχρι τα Μεσόγεια και η “επιχειρηματική έκρηξη” που θα φέρει μαζί της. Μακροπρόθεσμος φυσικά σκοπός είναι η μεταβολή συνολικά της Αττικής σε ένα άρτια οργανωμένο διαμετακομιστικό κέντρο για την Ευρώπη, που θα εξασφαλίζει τη ζωτική για το καπιταλιστικό σύστημα ομαλή και γρήγορη ροή εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Ο σχεδιασμός αυτός δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη θεσμική, νομική κατοχύρωση της λεηλασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού, που επιτυγχάνεται με το προτεινόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Το ΠΔ αυτό χωρίζει τον Υμηττό σε 8 συνολικά ζώνες και υποζώνες , ανοίγοντας την πόρτα για νέες νόμιμες, παράνομες, νομιμοφανείς χρήσεις σε βάρος του φυσικού τοπίου. Ενδεικτικό είναι ότι στις ζώνες αυτές προβλέπεται ακόμη και “πάρκο κεραιών” (!!), ενώ συνολικά ο χαρακτηρισμός του Υμηττού ως “αστικού πάρκου” δηλώνει ξεδιάντροπα ότι υπάρχει διαθέσιμη γη για οικιστικές ζώνες και χωροθέτηση άλλων “υποδομών”. Στο μοίρασμα αυτό των “φιλέτων” στον Υμηττό εμπλέκονται από μεγαλοεργολάβους, κατασκευαστές, δημοτικές αρχές, κλπ, μέχρι την Εκκλησία που διεκδικεί συνολικά 4.500 στρέμματα.

Από την πλευρά τους, οι επιτροπές και συνελεύσεις κατοίκων από 15 δήμους, οι οποίες συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία απαιτούν, απαλλαγμένοι από τις αυταπάτες των “εναλλακτικών λύσεων”, να μην κατασκευαστεί κανένας νέος αυτοκινητόδρομος, υπόγειος, ή υπέργειος με κόμβους και σήραγγες, να αποσυρθεί άμεσα το σχέδιο τροποποίησης του Π.Δ. για τον Υμηττό, καθώς και να μην υπάρξει καμία διαβούλευση με όσους σχεδιάζουν τη λεηλασία του βουνού. Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνουν σήμερα στις 12πμ στην είσοδο Σακέτα (κουταλάς) Βύρωνα επί της Λ. Κατεχάκη συγκέντρωση και πορεία με βασικό σύνθημα "Να τους σταματήσουμε”.

Ήδη, πάντως, στις κατά τόπους γειτονιές τους, οι κάτοικοι με αμεσοδημοκρατικές και “απο τα κάτω” διαδικασίες έχουν πραγματοποιήσει δράσεις, εκδηλώσεις και παρεμβάσεις σε δημοτικά συμβούλια ενάντια στη λεηλασία των ζωών τους, ακόμη και σε “μαύρους” δήμους, όπως εκείνος της Γλυφάδας, που ψήφισε τις προηγούμενες μέρες υπέρ των νέων αυτοκινητοδρόμων. Είναι πλέον εμφανές στους κυρίαρχους ότι η μετατροπή των γειτονιών σε μοντέρνες φυλακές, που τα μόνα που θα κινούνται ελεύθερα είναι τα εμπορεύματα, θα βρει μπροστά της την ανυποχώρητη αντίσταση των κατοίκων, που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Να θυμίσουμε ότι η Πρωτοβουλία Αγώνα συγκροτείται από Επιτροπές και αγωνιζόμενους κατοίκους από τις περιοχές Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας, Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Καρέα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Χολαργού, Αγ. Παρασκευής, Δάφνης, Υμηττού, Παγκρατίου, Ιλισίων, Εστίας Πανεπιστημιούπολης, Μεσογείων και από τους Ανατολικούς Ποδηλάτ-ισσ-ες.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP