Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα

Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009


Σύμφωνα με επιστολή δημοσιογράφων του αστυνομικού ρεπορτάζ προς την ΕΣΗΕΑ, η ΕΛ.ΑΣ ασκεί «ολοκληρωτικό έλεγχο στην ενημέρωση», αφού αποκρύπτει ή αναδεικνύει πληροφορίες ανάλογα με την «κρίση» της ηγεσίας της.

Είναι σαφές ότι μετά τον Δεκέμβρη, όλο το συστημικό πλέγμα επιχειρεί να κερδίσει το χαμένο κοινωνικά έδαφος μέσω της έντασης της καταστολής, της εσωτερίκευσης κοινωνικά της επιτήρησης και του απόλυτου ελέγχου της πληροφορίας. Για την τελευταία, φαίνεται ότι δεν τους αρκεί το φιλτράρισμα και η διαστρέβλωσή της από τα ΜΜΕ, αλλά θέλουν να προλάβουν ακόμα και αυτές τις λίγες περιπτώσεις όπου ο βίαιος ρόλος της αστυνομίας δημοσιοποιείται.


Έτσι, προφανώς και με άνωθεν πολιτικές εντολές, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει, τον τελευταίο καιρό, αλλάξει την στάση της αναφορικά με την ενημέρωση των αρμόδιων δημοσιογράφων. Αποκρύπτει ειδήσεις που την «θίγουν», αναδεικνύει αυτές που την «εξωραΐζουν» και ενημερώνει μόνο τα πιο έμπιστα παπαγαλάκια της.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των συντακτών:

Συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της φίμωσης στην ενημέρωση των συντακτών του αστυνομικού ρεπορτάζ (με επιλεκτικές εξαιρέσεις) έχει φτάσει στο απροχώρητο, θέτοντας σε κίνδυνο την επαγγελματική μας υπόσταση και αξιοπρέπεια και με αποτέλεσμα την έλλειψη ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Το πρόβλημα συνίσταται στον ολοκληρωτικό έλεγχο της ενημέρωσης με απόκρυψη όλων των γεγονότων, που, κατά την κρίση των κρατούντων, εκθέτουν την αστυνομία. Η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία της αστυνομίας προβάλλει μόνο τα γεγονότα εκείνα που εξωραΐζουν την εικόνα τους, διαστρεβλώνοντας την πραγματική διάσταση των γεγονότων. Και όλα αυτά παραβλέποντας την συνταγματική υποχρέωσή τους να εξασφαλίζουν την συνεχή ροή ενημέρωσης για τα πάσης φύσεως αστυνομικά σύμβαντα μέσω των γραφείων Τύπου.

Ως φαίνεται, καταργείται ακόμη και το δικαίωμα-υποχρέωση των διευθυντών των αστυνομικών διευθύνσεων να ενημερώνουν τους αστυνομικούς συντάκτες, ενώ με άνωθεν εντολές η φραγή στην ενημέρωση έχει επεκταθεί και στις υπηρεσίες της πυροσβεστικής. Έχει παρατηρηθεί, επίσης, συστηματική διαρροή ειδήσεων σε ελεγχόμενες και ανώνυμες πηγές ενημέρωσης.

Απαιτούμε η ΕΣΗΕΑ να καταδικάσει τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις, που αποσκοπούν στη χειραγώγηση της πληροφόρησης και να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες (ενημέρωση Κυβερνητικού εκπροσώπου, υφυπουργού Τύπου, πολιτικών κομμάτων κλπ), για την προάσπιση του αγαθού της ενημέρωσης.

Ακολουθούν οι υπογραφές.

Μάνος Τσαλδάρης Espresso
Λεωνίδας Καπερναράκος ALPHA TV
Θεοδώρα Θεοδωρουλάκη Star Chanel
Αργυρώ Μώρου Ελευθεροτυπία
Γιώργος Σιδέρης ΝΕΤ
Νίκος Δεμισιώτης Απογευματινή
Νίκος Γαλάνης Ελεύθερος, City 99,5
Θοδωρής Παναγιωτίδης Alter
Γιώργος Ανδρούτσος Ριζοσπάστης
Γιώργος Φιλιππάκης Alter
Νάντια Αλεξίου Alter
Αφροδίτη Καραμήτσου
Παναγιώτης Σπυρόπουλος Βραδυνή
Πέτρος Αναστασιάδης Ριζοσπάστης
Θεοδώσης Πάνου ΑΝΤ1
Σταμάτης Σκούρτης Flash
Τάκης Τερζής
Κώστας Τομαράς
Χρήστος Σαμαράς Alpha
Αρης Κολομβάτσος Αδέσμευτος
Διονύσης Βυθούλκας Βημα
Παναγιώτης Μαργαρώνης Αθήνα 9,84
Μιχάλης Λαγάνης Alter
Στέλλα Οικονόμου
Γιώργος Τσολοπής

Την επιστολή τη λάβαμε από το activemedia.gr
Το σκίτσο, ελαφρώς παραλαγμένο από: Δίκτυο Σπάρτακος

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP