Σήμερα χαρίζουν άφθονο χρήμα, αύριο θα κάνουν απολύσεις

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009

Τι άλλο θα κάνουν οι εφημερίδες για να εξαγοράσουν τους αναγνώστες, για να ξεπουλήσουν ακόμη περισσότερο την ενημέρωση, για να απαξιώσουν περαιτέρω τους εργαζόμενους;

Σε μια περίοδο που προσμετρούν ως αναγνώστες τους κι εκείνους που πετούν τα φύλλα μόλις τα αγοράσουν στον πρώτο κάλαθο των αχρήστων αφού αφαιρέσουν τα δώρα - προσφορές, περνούν σε μια ακόμη πιο χυδαία κίνηση. Χαρίζουν λεφτά!


Από την εποχή του μοιράσματος διαμερισμάτων μέσω κουπονιών, που τελικά δεν δόθηκαν ποτέ στους αναγνώστες, από τον εκδότη της εφημερίδας «Εξουσία», πέρασαν στην εποχή των (όχι και τόσο δωρεάν) προσφορών πορνοταινιών και παιδικών dvd, προφανώς για να δελεάσουν ολόκληρη την οικογένεια, χάρισαν τόνους cd τινάζοντας στον αέρα ολόκληρους δισκογραφικούς καταλόγους μαζί με εκατοντάδες θέσεις εργασίας, μοίρασαν τυπωμένες στο χαρτί της εφημερίδας δωροεπιταγές για αγορές σε σούπερ μάρκετ, κάτι σαν σύγχρονα δελτία για ψωμί.

Και τώρα, σε μια εποχή που η ανέχεια εν μέσω οικονομικής κρίσης επιφέρει (ουδόλως τυχαία) απανωτά τζακ - ποτ, προφανώς για να το ρίξουμε όλοι στα τυχερά παιχνίδια, δυο κυριακάτικες εφημερίδες κάνουν το δικό τους απανωτό τζακ - ποτ. O «Ελεύθερος Τύπος» προσφέροντας στους «αναγνώστες» 200 χιλιάδες ευρώ το μήνα και η «Real News» με 80 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα.

Πρόκειται για μια κίνηση πολλαπλά αθέμιτη και για την τροπή που παίρνει η εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης, αλλά και γιατί φανερώνει τη βάναυσα ύπουλη στάση των ιδιοκτητών των εφημερίδων, που μπορούν να χαρίζουν τόσο ρευστό την ίδια στιγμή που έχουν ξεκινήσει τις απολύσεις και εξαγγέλλουν νέες ομαδικές, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση που τους επιφέρει ζημιές.

Αλήθεια, τα 200 χιλιάρικα που θα χαρίζει κάθε μήνα η κ. Αγγελοπούλου αντιστοιχούν με το παραπάνω στους μισθούς του αριθμού των εργαζομένων που έχει προαναγγείλει ότι θα απολύσει ή δεν μετράμε καλά;

*Σκίτσο του Dave Brown στον Independent

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP