Κείμενο φοιτητών δημοσιογραφίας του ΑΠΘ σχετικά με την αναβάθμιση της Παναγιωταρέα σε καθηγήτρια

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009

Προσοχή, προσοχή Παναγιωταρέα με στολή (καθηγήτριας) Νο 2


Η πολυαναμενόμενη εισήγηση για την ανέλιξη της αγαπημένης όλων Άννας έφτασε στα χέρια μας. Η αρχή της ανάγνωση μας προκάλεσε ταχυπαλμίες γέλιου. Δυστυχώς όμως δεν διαθέτουμε τόσο χιούμορ ώστε να μείνουμε στο γέλιο και να μην αναρωτηθούμε-εκνευριστούμε με τα όσα τραγελαφικά εντοπίσαμε στο παραλήρημα εξύμνησης της σπουδαίας αυτής προσωπικότητας. Με τέτοια προσφορά στα γράμματα, τον πολιτισμό και τη δημοσιογραφία, δικαιωματικά της αξίζει μια θέση ανάμεσα στους 100 μεγάλους Έλληνες του ΣΚΑΙ (δίπλα στον μέγα αλέκο ή τον καραμανλη ή τον Παπαδόπουλο θα ένιωθε πιο άνετα…).

Όπως επισημάναμε στο προηγούμενο κείμενο μας το επιστημονικό πεδίο των μαθημάτων της δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο της διδακτορικής της διατριβής. Στην εισαγωγή κιόλας της εισήγησης προσδιορίζεται το γνωστικό αντικείμενο της υποψήφιας καθηγήτριας, που
είναι η έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία:
Παρακάτω οι εισηγητές της έκθεσης συμπεραίνουν ότι η Παναγιωταρέα -όλως τυχαίως(!)- διαθέτει διδακτορικό δίπλωμα στο αντικείμενο της προκηρυχθείσας θέσης.

Παρακάτω οι εισηγητές της έκθεσης συμπεραίνουν ότι η Παναγιωταρέα -όλως τυχαίως(!)- διαθέτει διδακτορικό δίπλωμα στο αντικείμενο της προκηρυχθείσας θέσης.


Πως ακριβώς συνδέεται η κοινωνική, οικονομική και διοικητική συγκρότηση των Κυδωνιών με τα ”δημοσιογραφικά” μαθήματα που διδάσκει στη σχολή, εμείς με τις φτωχές μας γνώσεις δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Αναφέρει βέβαια ότι η μεθοδολογία με την οποία συγκέντρωσε τα ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής, είναι η συνέντευξη. Και στο σημείο αυτό αναρωτιόμαστε (με τις φτωχές μας γνώσεις πάλι): μέθοδος και αντικείμενο είναι το ίδιο πράγμα ;;; Προφανώς όχι ! Αν για παράδειγμα κάποιος για τη διδακτορική του διατριβή χρησιμοποιήσει το internet σαν μέθοδο έρευνας, θεωρείται, ότι το αντικείμενο του διδακτορικού του έχει συνάφεια με το επιστημονικό αντικείμενο μιας σχολής πληροφορικής ;;;
Συνεχίζουμε τις παρατηρήσεις μας στην εισήγηση και διαπιστώνουμε ότι στο βιογραφικό τις οι μόνες αναφορές στη λέξη «μεταπτυχιακό» αφορούν τα μεταπτυχιακά φροντιστήρια και τα μεταπτυχιακά σεμινάρια (!) Ναι (και) εδώ μπορείτε να γελάσετε…

Όλοι οι διδάσκοντες στο τμήμα μας -αν και δεν έχουν γίνει ακόμα καθηγητές- ένα ρημάδι μεταπτυχιακό το διαθέτουν. Αλλά για την υποψήφια για τη βαθμίδα του καθηγητή Άννα αρκούν τα φροντιστήρια και τα σεμινάρια !
Επίσης ερωτηματικά -σε συνδυασμό με διάφορες πληροφορίες που κυκλοφορούν- προκύπτουν και από το κομμάτι που αναλύεται η επαγγελματική της σταδιοδρομία :

Πριν το 1974 δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά. Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκε στο δημοσιογραφικό τοπίο;;; και μάλιστα ως συντονίστρια προγράμματος της ΕΡΤ;;; Τι ακριβώς έκανε πριν το 1974 στη διάρκεια της χούντας στην Ε.Ρ.Τ. (τότε Ε.Ι.Ρ.Τ. και Υ.ΕΝ.Ε.Δ.) δε μας λέει. Τις υποψίες αυτές έρχεται να ενισχύσει και ο ρόλος του τότε άντρα της ως πλωτάρχης του ναυτικού κατά την ίδια περίοδο. Μάλιστα την Παρασκευή 11 Απριλίου το 2003, στην πρωινή εκπομπή της στο mega εξέφρασε την έκπληξη της για τα βασανιστήρια επί Σαντάμ στο Ιράκ. Γιατί όμως τόση έκπληξη, από τη στιγμή που ο σύζυγος της επί δικτατορίας ήταν στο διοικητικό προσωπικό της φρεγάτας «Έλλης», στην οποία αποδείχτηκε ότι γίνονταν βασανιστήρια σε αντιφρονούντες ;;;
Παρότι δεν είμαστε σε θέση να αποδείξουμε με αδιάσειστα στοιχεία την με οιονδήποτε τρόπο συνεισφορά της στη χούντα, το τοπίο γύρω απ’ τη δράση της την περίοδο της επταετίας επισύρει σίγουρα κάποια ερωτηματικά. Είμαστε όμως σε θέση να αναφέρουμε τα παραπάνω πραγματικά στοιχεία. Αυτό που με πάσα βεβαιότητα δηλώνουμε είναι, ότι ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ να βρίσκονται και να διδάσκουν στα πανεπιστήμια και στα σχολεία άνθρωποι, για τους οποίους υπάρχει σκοτεινό τοπίο και αμφιβολίες για την παρουσία τους επί δικτατορίας!
Συνεχίζουμε την περιήγηση μας στην εισήγηση, παραδεχόμενοι την έκπληξη που αισθανθήκαμε όταν διαπιστώσαμε μια παράλειψη. Ενώ η Άννα («ταγματάρχης Άννα» όπως ήταν το παρατσούκλι της στη σχολή μας παλιότερα) παραθέτει άπειρες βιβλιοπαρουσιάσεις, βραβεύσεις και συμπόσια ώστε να μας πείσει για …τη συμβολή της στις επιστήμες, ξεχνάει να προσθέσει και τη συμμετοχή της ως μέλος της επιτροπής διοικήσεως της εκκλησίας . Φυσικά πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο μακαρίτης αρχιεπίσκοπος χριστοδουλας, ο πιο φανατικός ”αναγνώστης” στη χούντα. Και βέβαια να αναφέρουμε το άλλο καλόπαιδο της εκκλησίας (με πεντακάθαρο βιογραφικό από οικονομικά σκάνδαλα), τον Τέο Ρουσόπουλο, τον οποίο είχε σκοπό να φέρει στη σχολή να μας …διδάξει. Γιατί ρε Αννούλα τέτοιες σπουδαίες και δημοκρατικά ωφέλιμες διασυνδέσεις δεν τις διαφημίζεις στην έκθεση;;; κρίμα είναι χριστιανή μου…
Ως τελευταία παρατήρηση στην εισηγητική έκθεση, η οποία μας προκάλεσε ΟΡΓΗ και ΑΗΔΙΑ έρχεται ο επίλογος του εν λόγω κειμένου:

Ποιο ακαδημαϊκό ήθος, ποιο αίσθημα ευθύνης προς φοιτητές και συνaδέλφους έχει ρε υποκριτές ;! όταν διώχνει εντελώς αντικανονικά φοιτητές απ το μάθημα, όταν κάνει κορίτσια να κλαίνε με την προσβλητική κριτική της στις εργασίες τους, όταν προστατεύει την Ιορδανίδου (νεόφερτο τσιράκι της Άννας), η οποία δέρνει φοιτητές(!), όταν ξεφτιλίζει άλλα άτομα ακόμα και για την εμφάνισή τους, όταν οι περισσότεροι συνάδελφοι της την αντιπαθούν, όταν σκίζει αφίσες αριστερών παρατάξεων, όταν απαξιώνει και κατασυκοφαντεί δημοσίως με αισχρά ψέματα τον θεσμό των αμεσοδημοκρατικών συνελεύσεων των φοιτητών, όταν γενικότερα ως δημοσιογράφος δεν τηρεί και δεν σέβεται ούτε στο απειροελάχιστο την δημοσιογραφική δεοντολογία και το λειτούργημα που θα έπρεπε να επιτελεί, «γλείφοντας» την εκάστοτε εξουσία, τότε μπορούμε να της αναγνωρίσουμε ήθος;

ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΑΗΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΑΣ!
ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

από http://paramme.wordpress.com/

3 σχόλια:

Antinemecis 10 Μαρτίου 2009 - 6:43 μ.μ.  

Θα πρότεινα οι φοιτητές να κάνουν καταλήψεις και να απαιτήσουν την απομάκρυνση της εν λόγω κυρίας, αν όχι και τη δίωξη της. Και όχι μόνο της συγκεκριμένης αλλά και κάθε τέτοιου τύπου "καθηγητή" ή "διδάσκοντα".
Το θέμα είναι έχουν τα κότσια;
Όταν οι φοιτητές παλεύουν για καλύτερη παιδεία τι ακριβώς εννοούν; Γιατί καλύτερη παιδεία με τους διάφορους που έχουν μπει και διδάσκουν στα πανεπιστήμια, δε γίνεται.
Πρέπει λοιπόν να δώσουν τη μάχη να καθαρίσουν τα πανεπιστήμια από "τα σκουπίδια". Είναι πρωταρχικό νομίζω αλλά τελικά μήπως και οι φοιτητές βολεύονται με τους ανίκανους "καθηγητές" που δεν απαιτούν γνώση και δουλειά; Αλλιώς θα έπρεπε να έχουν στασιάσει τα περισσότερα (αν όχι όλα) πανεπιστήμια απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση όλων των άχρηστων.
Είναι μία καλή αρχή...

Πότμος 11 Μαρτίου 2009 - 2:26 π.μ.  

Αμφιβάλλω αν πρόκειται να διδάξει ποτέ...

Πιθανότατα την βόλεψαν στην θέση αυτή για ένα μισθό ακόμα...

Ανώνυμος 12 Μαρτίου 2009 - 1:47 μ.μ.  

ΣΥΓΝΜΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOGGER ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ.

From: DMR – demasamere [AT]
yahoo.com
To: Anna Panagiotarea - anpan_2190@jour.auth.gr
apanagiotarea@ert.gr

Χωρίς σχόλια


Αγαπητή Δρ. Παναγιωταρέα.

Σας απευθύνοµαι ως µέλος της ακαδηµαϊκής κοινότητας που είστε, και συγκεκριµένα σαν Αναπληρώτρια Kαθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, µία θέση που συνεπάγεται δηλαδή την µονιµότητα.

Kαι παίρνω αφορµή επειδή σας ßλέπω συχνά-πυκνά καλεσµένη στην εκποµπή του κ. Γιάννη Πρετεντέρη για τα θέµατα της παιδείας.

H επιλογή του κ. Πρετεντέρη να σας καλεί είναι εξαιρετική.

Αναρωτιέµαι πότε θα την εκµεταλλευτεί κάποιος επιτέλους, καθώς η παρουσία σας σε τέτοιες συζητήσεις Δρ. Παναγιωταρέα είναι η πλέον κατάλληλη για να αποκαλυφθεί η παθογένεια του Eλληνικού Δηµόσιου Πανεπιστήµιου, και το χάλι στο οποίο έχει περιέλθει.

Bλέπετε Δρ. Παναγιωταρέα, το Eλληνικό πανεπιστήµιο πάσχει πρώτα από όλα όχι γιατί οι φοιτητές κάνουν καταλήψεις. Πάσχει γιατί δε µπορούν να σεßαστούν ένα πανεπιστήµιο όπου κάποια σαν και εσάς, χωρίς σηµαντικά ακαδηµαϊκά προσόντα, χωρίς ερευνητικό έργο, χωρίς διεκπεραίωση τον ßασικών υποχρεώσεων που έχετε απέναντι στο πανεπιστήµιο, κατέχει µόνιµη θέση καθηγητού σε αυτό.

Θα αναρωτιέστε µε ποιο δικαίωµα σας απευθύνω τον λόγο.

H απάντηση Δρ. Παναγιωταρέα είναι ότι πρώτα από όλα µε τους φόρους µου πληρώνω τους τρεις µισθούς σας – τον πρώτο στο δηµόσιο πανεπιστήµιο, τον δεύτερο στην δηµόσια τηλεόραση , την E Ρ T , τον τρίτο στο Δηµοτικό Ραδιόφωνο της Αθήνας. (T ον τέταρτο µισθό σας τον πληρώνει το Ίδρυµα Ωνάση).

Kαι επιπλέον όπως εσείς διατηρείτε το δικαίωµα να κρίνετε τους φοιτητές εγώ ως πολίτης έχω το δικαίωµα να κρίνω εσάς.

Tην αφορµή µου την δίνει η προκλητική και θρασύτατη παρουσία σας στα τηλεοπτικά πάνελς ως τιµητού της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η παιδεία στη χώρα µας, όταν εσείς είστε το χαρακτηριστικότερο αίτιο.

Kαι εξηγώ:

Eπισκέφθηκα τον διαδικτυακό τόπου του πανεπιστηµιακού τµήµατος στο οποίο διδάσκετε και µόνη εσείς από όλους τους διδάσκοντες δεν αναφέρετε ούτε το αντικείµενο του διδακτορικού σας, ούτε τις δηµοσιεύσεις σας, ούτε την έρευνα την οποία πραγµατοποιείτε;

Γιατί Δρ. Παναγιωταρέα;

Eίναι µυστικά;

Γιατί η ακαδηµαϊκή κοινότητα να µη γνωρίζει την σηµαντική συνεισφορά σας στην επιστήµη την οποία απαιτεί η καθηγητική καρέκλα που καταλάßατε;

Πείτε µας λοιπόν κυρία Παναγιωταρέα, ποια είναι η ερευνητική δουλειά µε την οποία ασχολείστε στην παρούσα φάση;

Σε ποια έγκυρα περιοδικά του εξωτερικού έχουν δηµοσιευθεί εργασίες σας; Για να µην µπερδευτείτε, δεν εννοώ τα άρθρα σας στις εφηµερίδες. Δεν εννοώ το µυθιστόρηµα µας και το ßιßλίο συνέντευξη ενός πολιτικού προσώπου. E ννοώ αυτά τα επιστηµονικά περιοδικά (refereed scientific journals) στα οποία η δηµοσίευση περνάει από κρίση από µέλη της ακαδηµαϊκής κοινότητας, (το λεγόµενο peer review system) και ßάσει των οποίων η διεθνής ακαδηµαϊκή κοινότητα κρίνει τα µέλη της.

Ποιες από τις εργασίες αυτές υπάρχουν στο "Citation Index", τον κατάλογο εκείνο που παρουσιάζει εργασίες άλλων επιστηµόνων που αναφέρονται στο δικό σας επιστηµονικό έργο;

Πόσες διδακτορικές εργασίες έχετε επιßλέψει από τότε που γίνατε καθηγήτρια και που ßρίσκονται οι διδακτορικοί φοιτητές σας σήµερα;

Mε ßάση ποιο επιστηµονικό έργο εκλεγήκατε στην ßαθµίδα του µόνιµου καθηγητή στο δηµόσιο πανεπιστήµιο;

ποιο είναι το θέµα του διδακτορικού σας και που το εκπονήσατε; Που δηµοσιεύθηκαν τα αποτελέσµατα του; Πώς προχώρησε την επιστήµη;

Δρ. Παναγιωταρέα, όταν ßγαίνετε στην τηλεόραση οι τηλεθεατές δεν είναι όλοι ανόητοι όπως εσείς πιστεύετε.

Mερικοί από αυτούς έχουν αποκτήσει και διδακτορικό, έχουν διδάξει σε πανεπιστήµια του εξωτερικού, και γνωρίζουν τη σκληρή, επίµονη, ανελέητη διαδικασία που χρειάζεται για να ανέßει κάποιος τις καθηγητικές ßαθµίδες.

Απαιτείται κουραστική και χρονοßόρα έρευνα, δηµοσίευσή της σε έγκριτα περιοδικά, παρουσίασή της σε συνέδρια, επίßλεψη διδακτορικών εργασιών και ερευνητικού έργου, διδασκαλία σε µεταπτυχιακό επίπεδο και προπτυχιακό επίπεδο (δηλαδή προετοιµασία παραδόσεων, διορθώσεις εργασιών, ßαθµολόγηση εξετάσεων κλπ). Ακόµα και για καθηγητές πανεπιστηµίου που έχουν αποκτήσει τα διδακτορικά τους από πανεπιστήµια τα οποία ßρίσκονται στη διεθνή κατάταξη πολύ υψηλότερα από ότι αυτό στο οποίο έχετε σπουδάσει εσείς, δηλαδή για επιστήµονες µε τεράστιο ταλέντο και µεγάλες επιστηµονικές επιδόσεις, οι απαιτήσεις της καθηγητικής καρέκλας απαιτούν όλο το χρόνο τους, όλη την ενέργειά τους, για πάρα πολλά χρόνια.

Eσείς όµως ζείτε στην Αθήνα, εργάζεστε σε τρεις (τουλάχιστον) διαφορετικές δουλειές εκτός του πανεπιστηµίου, γράψατε ένα µυθιστόρηµα, και ταυτόχρονα προσπαθείτε να µας πείσετε ότι εκπληρώνετε τις υποχρεώσεις σας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο που ßρίσκεται σε µία άλλη πόλη από εκείνη που ßρίσκεται ο τόπος κατοικίας σας και της κύριας εργασίας σας, στη Θεσσαλονίκη.

Kαι αυτό που µε εκπλήσσει Δρ. Παναγιωταρέα, αυτό που µε θυµώνει ως πολίτη και ως µέλους της ακαδηµαϊκής κοινότητας είναι ότι όχι µόνο δεν κρύßεστε, αλλά επειδή έχετε το θράσος να ßγαίνετε στις τηλεοράσεις και να παριστάνετε την αγανακτισµένη µε την κατάντια του Eλληνικού πανεπιστηµίου, στην οποία πρώτη από όλους συνεισφέρετε εσείς.

Tο διαδίκτυο είναι ένα νέο µέσο διαλόγου και µετάδοσης πληροφορίας. Αν σας αδίκησα περιµένω την απάντησή σας την οποία θα δηµοσιεύσω χωρίς περικοπές αυτούσια στο blog µου, demasamere. blogspot. com όπου ßρίσκεται και η επιστολή µου προς εσάς.

Mε τιµή,

DMR

Yπόψιν

Αναστασία Δουλκέρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα ΜΜΕ, ΑΠΘ
Ανδρέας Βέγλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα ΜΜΕ, ΑΠΘ

Ελευθερία Καρνάβου, Πρόεδρος Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, ΑΠΘ

Γιάννης Κρεστενίτης
Γραμματέας Πρόεδρος Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, ΑΠΘ

Γιάννης Πρετεντέρης
Δημοσιογράφος

Στάθης Σταυρόπουλος
Δημοσιογράφος – Σκιτσογράφος
Εφημερίδα Ελευεθεροτυπία

Λάκης Λαζόπουλος
Ηθοποιός – Σχολιαστής

Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Εφημερίδα Πρώτο Θέμα
Περιοδικό "Δες" Εφημερίδα Παρών
Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Εφημερίδα Καθημερινή
Ραδιοφωνικός Σταθμός Σκαι
Εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Εφημερίδα το 'Εθνος
Εφημερίδα Αυγή
Εφημερίδα ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Press- gr Blog

demasamere.blogspot.com/

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP