Για το Mall...Μια είδηση που ΔΕΝ πρέπει να ακουστεί

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008

Δεν είναι η πρώτη φορά που «χτυπά» στον τόπο μας κρούσμα λογοκρισίας και «εξαφάνισης» είδησης. Αυτολογοκρισία υπό το φόβο του εργοδότη ή διαταγή άνωθεν για αποσιώπηση είδησης που αφορά το δημόσιο συμφέρον, το ίδιο κάνει. Όλοι έχουν τις ευθύνες τους.

Πριν μερικούς μήνες, συνάδελφος απολύθηκε επειδή έδωσε σε άλλο έντυπο από αυτό που ήταν μισθωτός, το θέμα για το τεράστιο επιχειρηματικό-πολιτικό-νομικό σκάνδαλο με την κατασκευή και τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου του Ομίλου Λάτση στο Μαρούσι. Σίγουρος ο ίδιος πως δεν θα περνούσε το θέμα στην εφημερίδα του, διότι με ότι έγραφε έθιγε τα συμφέροντα του επιχειρηματία και άλλων παραγόντων. Μετά, τα στόματα έκλεισαν πολύ εύκολα. Λίγα blogs επέμειναν, μέσα σε εκατοντάδες έντυπα, ραδιόφωνα, κανάλια…

Στο θέμα αυτό, πριν λίγες μέρες είχαμε μια σοβαρή εξέλιξη που δεν μάθαμε ποτέ. Η είδηση μπορεί να «θάφτηκε» λοιπόν από τα μεγάλα μμε, αλλά όχι από την αντιπληροφόρηση που έχει αρχίσει «από τα κάτω.

Ας δούμε τι ακριβώς έγινε:

Στις 19 Ιανουαρίου 2008 στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην Δημάρχου ΤΖΑΝΙΚΟΥ - ( Δήμαρχος Αμαρουσίου επί κατασκευής MALL) σχετικά με την προσφυγή πολιτών, για τις παρανομίες του Δημάρχου και άλλων εμπλεκόμενων για την οικοδόμηση του παράνομου μεγαθήριου THE MALL.

Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον πρώην Δήμαρχο σε 12 μήνες φυλακή με τελεσίδικη απόφαση.

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό τους ισχυρισμούς του πρώην Δημάρχου ότι το Μall ωφέλησε το Μαρούσι, ότι δεν προξένησε περιβαλλοντολογικές καταστροφές και ότι τα τεράστια χρέη στο Δήμο δεν οφείλονται στο συγκεκριμένο έργο. Αλλά και η τελική έκκληση της συνηγόρου του κ. Τζανίκου για μείωση της ποινής λόγω πρότερου έντιμου βίου και λόγω μη ταπεινών αιτιών δεν έγινε δεκτή.

Η συγκεκριμένη δίκη είναι η πρώτη δίκη εντός του 2009 που έχει σχέση με την κατασκευή του MALL καθώς έχουν προσδιορισθεί και άλλες 6 δίκες, μία μάλιστα εξ αυτών ζητάει 600 εκ. ευρώ αποζημίωση υπέρ του Δήμου Αμαρουσίου από τις κατασκευαστικές του κ. ΛΑΤΣΗ και τον πρώην Δήμαρχο για τις τεράστιες ζημιές που υπέστη Ο Δήμος Αμαρουσίου.


Ας δούμε και την προϊστορία του θέματος:

Στις 4 Ιανουαρίου 2006 ο συνάδελφος Νικόλας Λεοντόπουλος της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ δημοσίευσε στο περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ ένα θέμα για την αυθαιρεσία του MALL, τη διαπλοκή, τον δήμο Αμαρουσίου και τον Λάτση. Για την κίνησή του αυτή, ότι δηλαδή ενώ ήταν μισθωτός στην εφημερίδα έδωσε το θέμα του αλλού, απολύθηκε από την «Κ.Ε.», αφού τον έθεσαν πάνω από ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα. Πιθανότατα για να ξεχαστεί και το θέμα. Ο ίδιος δηλώνει πως δεν είχε καμία πιθανότητα να περάσει το θέμα στην εφημερίδα γιατί δεν «αγγίζουν» πρόσωπα που ήταν εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο THE MALL. Και για να μην χαθεί το θέμα, να βγει η αλήθεια, το έδωσε στη ΓΑΛΕΡΑ. Συμπέρασμα; Απολύθηκε γιατί έθιξε όσους και ότι δεν έπρεπε καν να αναφέρει.

Καλύτερα όμως να δείτε και μόνοι σας. Μπορείτε να το διαβάσετε το θέμα εδώ: (Ιανουάριος 2006, Φεβρουάριος 2006, Μάρτιος 2006). Ενώ για την λογοκρισία και την απόλυσή του, ο ίδιος ο συνάδελφος στο blog του τα εξηγεί όλα: λογοκρισία σχετικά με το Mall

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP