Κορσική, αλλη μια εστία έντασης στη Μεσόγειο

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2009

Ανάλογα με τα μεγέθη της οικονομικής εξουσίας, είναι και τα τετραγωνικά μέτρα που χρειάζεται να κατασπαραχθούν από τον καπιταλισμό στο βωμό της "ανάπτυξης" και της "αξιοποίησης" προκειμένου να αναπαράγεται συνεχώς. Έτσι λοιπόν μπορεί ο δικός μας Ν. Κακλαμάνης να κατέστρεψε ένα πάρκο προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε μια από τις αγαπημένες του κατασκευαστικές να φτιάξει ένα πάρκινγκ και να το εκμεταλλεύεται για τα υπόλοιπα 30 χρόνια, λίγο πιο βορειοδυτικά, στη Γαλλία, που τα οικονομικά μεγέθη είναι αρκετά μεγαλύτερα ο Ν. Σαρκοζί δεν αρκείτε σε παρκάκια και δεντράκια, έχει θέσει μεγαλεπήβολα σχέδια για την Κορσική.


Η Κορσική είναι από τις λιγότερο αλλοτριωμένες περιοχές της δυτικής Μεσογείου. Λόγω των αυστηρών μέτρων προστασίας των ακτών αλλά και του βίαιου αυτονομιστικού κινήματος, στη χώρα παραμένουν μεγάλες εκτάσεις ακτών που έχουν σωθεί από την κατασκευαστική μανία. Πλέον όμως η εκτελεστική εξουσία της Κορσικής, με πρόεδρο ένα μέλος του κεντροδεξιού κόμματος του Σαρκοζί, έχει προτείνει ένα εικοσαετές αναπτυξιακό πλάνο για να ωθήσει την οικονομία του νησιού, αποχαρακτηρίζοντας μεγάλα κομμάτια προστατευόμενων περιοχών για να επιτρέψει εντονότερη οικοδομική δραστηριότητα. Οι περιβαλλοντικές ομάδες προειδοποιούν ότι στην Κορσική υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί ο τσιμεντένιος εφιάλτης της Μαγιόρκα ή της Κυανής Ακτής της Γαλλίας.

Ενώ όμως οι διάφοροι επιφανείς φίλοι του Σαρκοζί όπως ο πρώην διαφημιστής και νυν πολιτικός αναλυτής Ζακ Σεγκελά έχουν αγοράσει εκτάσεις και ετοιμάζονται να χτίσουν πολυτελείς βίλες στις παρθένες ακτές του νησιού, φουντώνει όλο και περισσότερο ένα κίνημα ενάντια στα σχέδια "ανάπτυξης" που έχει στις τάξεις του από οικολογικές οργανώσεις και εμπορικούς συλλόγους ενώ έχει ξαναφέρει στο προσκήνιο και αρκετες από τις ένοπλες αυτονομιστικές ομάδες του νησιού. Αυτό το μήνα, μια από τις σημαντικότερες ένοπλες αυτονομιστικές ομάδες της Κορσικής, η FLNC-UC, έκανε μια ηχηρή δήλωση εκτοξεύοντας απειλές θανάτου προς το κυβερνών πολιτικό κόμμα του νησιού, έστειλε προειδοποίηση για τα κατασκευαστικά σχέδια και πήρε την ευθύνη για 14 βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων έξη μηνών. Στην χαμηλών τόνων αυτονομιστική βία των τελευταίων 30 χρόνων, τα άδεια καλοκαιρινά, πολυτελή, θέρετρα κατά καιρούς έγιναν στόχοι βομβιστικών ενεργειών με αυτοσχέδιες βόμβες. Ενώ οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι, οι Γάλλοι "ξένοι" που αγοράζουν γη δεν είναι.

Στο Porto-Vecchio, ο Gerard Bonchristiani, ένας πρώην ψαράς, κάνει εκστρατεία για πρόσβαση στις δημόσιες παραλίες και την προστασία των ακτών. Στον "Guardian" δήλωσε: "Ο ευφυής τουρισμός αφορά την ισορροπία, όχι τη μετατροπή των ακτών ενός νησιού σε μια τσιμεντένια ʽκαμήλα που κάνει ηλιοθεραπεία'. Αυτό αφορά το είδος της κοινωνίας στην οποία θέλουμε να ζήσουμε. Υπάρχει ενστικτώδης δεσμός με τη γη εδώ. Θέλουμε να πούμε: «Δεν ζούμε στην Κορσική, η Κορσική ζει μέσα σου».

Μετά λοιπόν τη χώρα μας, τη Λετονία, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, τη Λιθουανία, την Ισλανδία, τη Γαλλία, τη Γενεύη της Ελβετίας και τη Βρετανία προστίθεται στο μακρύ κατάλογο του ανταγωνιστικού κινήματος και η Κορσική κάνοντας ακόμη δυσκολότερη τη ζωή των παγκόσμιων ηγετών και αφεντικών στην προσπάθεια τους να μεταφέρουν την κρίση στις πλάτες μας.

ΠΗΓΗ: Guardian

3 σχόλια:

Ανώνυμος 4 Φεβρουαρίου 2009 - 9:11 μ.μ.  

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ. ΕΠΑΙΝΟΥΜΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ "ΕΝΟΠΛΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ"?

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΘΕΣΗ??????????

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΕΧΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ????????

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΙΚΕΤΕΥΩ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ 4 Φεβρουαρίου 2009 - 11:11 μ.μ.  

Ναι, μάλλον από ότι φαίνεται δεν κατάλαβες. Δεν μπορώ να διακρίνω από ποιο σημείο του κειμένου (το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι μετάφραση από το Guardian weekly 30 Ιανουαρίου-5 Φεβρουαρίου σελ.6, εκτός από την πρώτη και τελευταία παράγραφο) εξάγεται το συμπέρασμα ότι επαινεί τις κινήσεις ένοπλων αυτονομιστικών ομάδων. Εκτός και αν είσαι της άποψης ότι τέτοιες «επικίνδυνες» ειδήσεις πρέπει να αποκρύπτονται οπότε μάλλον δεν συγκαταλέγεσαι στις φωνές που θέλουν την ανατροπή της παρούσης λειτουργίας των ΜΜΕ. Σε ευχαριστούμε για το προβοκατόρικο σχόλιο και τo δασκαλίστικo ύφος αλλά δεν θα πάρουμε…

Ανώνυμος 5 Φεβρουαρίου 2009 - 9:59 π.μ.  

"Ανώνυμε" πιό πάνω.
Αν από όλο το κείμενο κατάλαβες μόνο αυτό, προφανώς αύριο θα στρώνεις χαλιά στον κάθε Κακλαμάνη όταν αυτός θα κόβει τα δέντρα έξω απ'το σπίτι σου.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP