Για την υπόθεση του δημσιογράφου Χάρη Νικολαΐδη

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2009

Σε «εξπρές του μεσονυχτίου» φαίνεται πως εξελίσσεται η υπόθεση του ομογενή συγγραφέα και δημοσιογράφου Χάρη Νικολαΐδη. Μετά από επτά μήνες προφυλακισμένος σε άθλιες συνθήκες στις φυλακές της Μπανγκόκ Ταϊλάνδης, έγινε στις 19 Γενάρη το δικαστήριο που τον καταδίκασε σε εξαετή κάθειρξη. Υποχρεώνοντας τον Νικολαΐδη να ομολογήσει την ενοχή του, μείωσε την ποινή εκείνη την ώρα σε τρία χρόνια. Κι όχι μόνο αυτό. Τον υποχρέωσε να υπογράψει συμφωνία όπου παραδεχόταν ότι η ποινή είναι μικρή, για να μην έχει δικαίωμα έφεσης. Η κατηγορία; Προσβολή της βασιλικής οικογένειας.

Και η ιστορία έχει ως εξής: Ο Χάρης Νικολαΐδης, που εργαζόταν ως καθηγητής στην Ταϊλάνδη από το 2003 έως το 2005, συνελήφθη την ώρα που εγκατέλειπε τη χώρα τον περασμένο Αύγουστο. Από το 2006 ζούσε στη Μελβούρνη και δημοσιογραφούσε για την ομογενειακή εφημερίδα "Νέος Κόσμος". Τον περασμένο χρόνο επισκέφθηκε την Ταϊλάνδη, όπου ζει η φίλη του, χωρίς να γνωρίζει ότι είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του δύο χρόνια νωρίτερα. Η κατηγορία εναντίον του βασίζεται σε παράγραφο νουβέλας του, που είχε γράψει το 2005, με τίτλο "Αληθοφάνεια", και αναφερόταν σε ανώνυμο Ταϊλανδό εστεμμένο πρίγκιπα και τη σκανδαλώδη ζωή του.
Το βιβλίο τυπώθηκε μόνο σε 50 αντίτυπα και πουλήθηκαν λιγότερα από δέκα.

Η καταδίκη του για προσβολή της μοναρχίας, οι τρεις αιτήσεις του για αποφυλάκιση που απορρίφθηκαν, ο τρόπος που εμφανίστηκε στο δικαστήριο και με αλυσίδες σε χέρια και πόδια, έκανε τον γύρο του κόσμου και αποτελεί κύριο θέμα στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

Οι συγγενείς του επικρίνουν την αυστραλιανή κυβέρνηση για την "αδιαφορία" και την "χλιαρή" αντίδραση (ο Νικολαΐδης είναι Αυστραλός πολίτης) και καταγγέλλουν πως το παιδί τους βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση στο ίδιο κελί μαζί με άλλους 57 κρατούμενους, κάποιοι από τους οποίους είναι άρρωστοι και τουλάχιστον ένας συγκρατούμενος που ζητούσε γιατρό και φάρμακα, τον άφησαν να πεθάνει.

Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού Ωκεανίας έχει ζητήσει την άμεση αποφυλάκιση κι αρκετοί έλληνες της διασποράς έχουν ζητήσει να δοθεί χάρη. Η Επιτροπή για Φυλακισμένους Συγγραφείς της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων (The Writers in Prison Committee (WiPC) of International PEN) έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία της για την προφυλάκιση του ομογενή και για τη συνεχιζόμενη κράτησή του. Η Διεθνής Ένωση Συγγραφέων χαρακτηρίζει παράνομη την προφυλάκιση του Νικολαϊδη και ζητάει την απελευθέρωσή του, όπως και η Ένωση Συντακτών Κύπρου που έκανε και διάβημα για το θέμα στην Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων. Από ελληνικής πλευράς καμία κίνηση, ούτε από κυβέρνηση, ούτε από δημοσιογραφικές ενώσεις.

1 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2009 - 12:37 μ.μ.  

ο νικολαιδης θα επρεπε να απελευθερωθει αμεσα αλλα τι
να
περιμενει κανεις απο ανελευθερες κοινωνιες οπως η ταιλανδη η βιρμανια και η κινα
www.arelis.gr
περιεχει το λογοκριμενο επι κυβερνησης καραμανλη ερωτονομικον

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP