Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009

ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΑΠΟΛΥΟΥΝ

ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!

Όταν οι άνθρωποι που πήραμε την πρωτοβουλία για την κατάληψη του κτηρίου της ΕΣΗΕΑ αναφερόμασταν (στο κείμενο που εξηγούσε τους λόγους της κατάληψης) στο κύμα απολύσεων που ετοιμάζουν οι εργοδότες στον χώρο των ΜΜΕ και την εγκληματική αδράνεια και υποταγή της Ένωσης και των επικεφαλής της προς αυτούς, ούτε καν υποψιαζόμασταν πόσο γρήγορα και απόλυτα θα δικαιωνόμασταν.

Την Πέμπτη 15/1 το απόγευμα, το αφεντικό του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος» (Έθνος, Έθνος της Κυριακής, Ημερησία, Goal News κ.ά.), ο γνωστός και μη εξαιρετέος εργολάβος δημοσίων έργων Μπόμπολας, ανακοίνωσε στη συνδικαλιστική εκπρόσωπο του Έθνους ότι αποφάσισε να περικόψει κατά 100 (!) τις θέσεις εργασίας στο Έθνος μέσα στο 2009 ή αλλιώς να το κλείσει. Δεδομένου ότι στο Έθνος δεν δουλεύουν περισσότεροι από 250 συνάδελφοι, ο Μπόμπολας ανακοίνωσε ουσιαστικά την απόλυση του 40% μέσα σε έναν χρόνο των εργαζομένων, που, εκτός των άλλων, αντιμετωπίζουν εκ νέου πλέον την απειλή της ασφυκτικής επιτήρησης και ελέγχου μέσω των περίφημων ηλεκτρονικών καρτών εισόδου-εξόδου!

Στο Έθνος συμβαίνει να εργάζεται και ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και διάσημος κυνηγός «παιδιών με υπνόσακους» Πάνος Σόμπολος. Με θλίψη διαπιστώνουμε ότι ο κ. Σόμπολος έχει μεταξύ άλλων προσβληθεί και από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αφού παρότι το αφεντικό του (και πολιτικός χορηγός του στην ΕΣΗΕΑ) τον είχε ενημερώσει σχετικά μέρες πριν, εκείνος όταν η συνδικαλιστική εκπρόσωπος του ανέφερε το θέμα απάντησε: «αυτό είναι το χειρότερο νέο που έχω ακούσει στη ζωή μου» (έτσι τους θέλουμε τους εργατοπατέρες: να «ακούνε τα νέα»).
Από την πλευρά μας, χωρίς να έχουμε την παραμικρή αυταπάτη για τον ρόλο που θα έπαιζε εξ αρχής η ΕΣΗΕΑ και σε αυτήν την περίπτωση, αποφασίσαμε να μην της δώσουμε κανένα άλλοθι στον χειρισμό των «προγραφών του Σίλα», που ανακοίνωσε ο Μπόμπολας. Όπως εξηγήσαμε και στο κείμενο λήξης της κατάληψης, στην απόφασή μας για κλείσιμο βάρυναν και οι εξελίξεις στο Έθνος και η πρόθεσή μας να μην αποτελέσουμε εμπόδιο σε όποια συνδικαλιστική πρωτοβουλία επρόκειτο να ληφθεί.

Η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ ήταν –για εμάς- η αναμενόμενη: ο Σόμπολος κατέβασε τα ρολά της Ένωσης για τρεις ημέρες, μόλις παρέλαβε το κτίριο την Παρασκευή το πρωί. Στη συνέχεια επιχείρησε να συναντηθεί εν κρυπτώ σε άλλο μέρος με τους εργαζόμενους του Έθνους (αποκλείοντας όχι μόνο τους εργαζόμενους από τη συνάντηση αλλά ακόμα και το μισό… ΔΣ της ΕΣΗΕΑ) και τελικά –σε μια κρίση επαναστατικής υστερίας- έστειλε… επιστολή «διαμαρτυρίας» στην εργοδοσία.

Διαμαρτυρίας; Μάλλον για φιλική νουθεσία πρόκειται, μιας και η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 19/01, επιλέγει με...«πολύ σκληρά» λόγια να αντιπαρατεθεί στο πογκρόμ των απολύσεων: δεν γίνεται πουθενά αναφορά στη βόμβα των 100 απολύσεων και την απαίτηση ανάκλησής τους, μιλώντας γενικά και αόριστα για «αποκατάσταση του κλίματος των εργασιακών σχέσεων στον συγκεκριμένο Όμιλο». Η αντίδρασή της μάλιστα –σπεύδει να ξεκαθαρίσει- δεν προέρχεται από καμία διάθεση κριτικής προς τον εργοδότη Μπόμπολα, που σε όλες τις επιχειρήσεις του Ομίλου απασχολεί εργαζόμενους με επισφαλείς όρους δουλειάς, αλλά εκφράζεται «δεδομένης και της πάγιας θέσης του δημοσιογραφικού κόσμου κατά των απολύσεων»…..(τόσο “δεδομένη” για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που 4 μήνες μετά δεν έχει καταγγείλει ακόμη την καταχρηστική απόλυση του συναδέλφου Γ. Κωστάκη από τον Ριζοσπάστη.....)

Στην ίδια -αποκαλυπτική του ρόλου της ΕΣΗΕΑ- ανακοίνωση, ο κ. Σόμπολος βρίσκει την ευκαιρία να λασπολογήσει ξανά κατά της πρωτοβουλίας των ανθρώπων, που πραγματοποιήσαμε την κατάληψη, «αφιερώνοντάς» μας μάλιστα και το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσης. Από «τα παιδιά με τους υπνόσακους», όπως αρχικά μας είχε αποκαλέσει, γίναμε τώρα «ομάδα αγνώστων ατόμων», εξαφανίζοντας την ταυτότητά μας ως εργαζόμενοι, «μπλοκάκηδες», «μαύροι», άνεργοι, άμισθοι, φοιτητές στον χώρο των ΜΜΕ. Μας κατηγορεί δε για «τυφλές κινητοποιήσεις», χωρίς πάλι ούτε λέξη στους λόγους της κατάληψης, τις ελαστικές, επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις, τη χειραγώγηση και λογοκρισία, τον ξεπουλημένο συνδικαλισμό. Εμείς λιτά του απαντάμε: κ. Σόμπολε, δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από μια εικόνα απ’ το μέλλον.

Είναι, πλέον, περισσότερο από προφανές ότι τη μάχη ενάντια στις απολύσεις στο ΕΘΝΟΣ, τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, αλλά και τα άλλα μαγαζιά θα ακολουθήσουν, μιας και μοιάζει ενορχηστρωμένο το άνοιγμα του ασκού (βλ. ALPHA, ALTER, Καθημερινή), τη μάχη ενάντια στις εργασιακές σχέσεις γαλέρας, την άμισθη και μαύρη εργασία, την κοροϊδία του «μπλοκ» και τη μετατροπή των εργαζομένων στα ΜΜΕ σε εξαρτημένους δούλους, που εκόντες – άκοντες επιστρατεύονται για να προωθούν τη γραμμή των αφεντικών τους, δε μπορεί και δεν πρόκειται να τη δώσει κανένα εργοδοτικό «σωματείο» τύπου ΕΣΗΕΑ και κανένας μεγαλοδημοσιογράφος ομοτράπεζος της ΕΛ.ΑΣ και της ΚΥΠ!
Θα τη δώσουμε οι εργαζόμενοι, μαζί με την κοινωνία!

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητη η οριζόντια και αμεσοδημοκρατική οργάνωση και κινητοποίηση από τα κάτω όλων των εργαζομένων στη βιομηχανία των ΜΜΕ, ανεξαρτήτως κλάδου και εργασιακού καθεστώτος. Συντάκτες, φωτορεπόρτερ, τεχνικοί, κλητήρες, έμμισθοι, «μπλοκάκια», άμισθοι, «μαύροι», αλλά και άνεργοι και φοιτητές από τον χώρο των ΜΜΕ, χρειάζεται να συντονιστούμε για να απαντήσουμε στην επίθεση της εργοδοσίας.

Η λύση θα έρθει από τις γενικές συνελεύσεις ΟΛΩΝ των εργαζομένων, σε ΚΑΘΕ μαγαζί στον χώρο των Μέσων, γενικές συνελεύσεις που θα προετοιμάσουν την αναγκαία ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.


-ΚΑΘΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ – ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ
-ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΜΕ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
-ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27/01 ΣΤΙΣ 8ΜΜ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ


Ανοιχτή συνέλευση έμμισθων, «μπλοκάκηδων», άνεργων, «μαύρων», άμισθων και φοιτητών στον χώρο των ΜΜΕ
katalipsiesiea.blogspot.com

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP