ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ (παρέμβαση στην εταιρεία "Περιοδικός Τύπος")

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009

Καταληψίες από την ΕΣΗΕΑ παρενέβησαν μετά τον "Ελεύθερο Τύπο" και στην εταιρεία "Περιοδικός Τύπος" όπου υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία απολύει όποιον δεν δέχεται να δουλεύει χωρίς να πληρώνεται. Στην παρέμβαση μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο:

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

(για τις απολύσεις και τους απλήρωτους εργαζόμενους στις εταιρείες «Περιοδικός Τύπος» και «Εnergymedia»)

Μακριά από τα φώτα του θεάματος και σε πλήρη αντιδιαστολή με τα εκατομμύρια που τσεπώνουν οι μεγαλοδημοσιογράφοι-εργοδότες ως αντάλλαγμα για το «λειτούργημα» της ιδεολογικής παραπληροφόρησης, στη βιομηχανία των ΜΜΕ απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι/ες που με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης καλούνται από τα αφεντικά να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται «για ένα διάστημα». Ταυτόχρονα αν κάποιος-α από αυτούς τολμήσει να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει τα αυτονόητα, να πληρώνεται τα προβλεπόμενα για κάθε λεπτό εργασίας που ανταλλάσσει με την εργοδοσία, απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες και καλείται να περιπλανηθεί στο βασίλειο της επισφάλειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Υπάρχει (λένε τα αφεντικά) «πρόβλημα ρευστότητας», για την οποία, από την άλλη, κάποιοι «ύποπτοι και σκοτεινοί κύκλοι κουκουλοφόρων» διαδίδουν ότι ευθύνεται η πολιτική του κράτους να δωρίσει 28 δις στους τραπεζίτες από τον δημόσιο κουμπαρά.

Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που τρέφονται από το μερίδιο της διαφημιστικής πίτας που τους αναλογεί, στον χώρο των free press, των κλαδικών εκδόσεων, του τοπικού τύπου και ραδιοφώνου και φυσικά του «θαυμαστού κόσμου» του ίντερνετ (sites/portals). Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση, είναι η εταιρεία «Περιοδικός Τύπος» συμφερόντων Γ. Ανεμοδουρά (Κατερίνα, Σούπερ Κατερίνα, Αφισόραμα, Young κ.ά.), στους 150 περίπου εργαζόμενους/ες της οποίας χρωστούνται το μηνιάτικο του Δεκεμβρίου και το επίδομα Χριστουγέννων. Ταυτόχρονα βρίσκει τους πόρους που χρειάζεται για να απολύει κόσμο μέσα στις γιορτές και να πληρώνει αποζημιώσεις. Προφανώς με την εξέγερση του Δεκέμβρη οι έφηβοι/ες είχαν καλύτερα πράγματα να κάνουν από το να καταναλώνουν τη lifestyle ηλιθιότητα τέτοιων εκδόσεων, οπότε τι να κάνει ο δύσμοιρος Ανεμοδουράς, να πληρώσει αυτός τα σπασμένα; Όχι βέβαια. Γι’ αυτό υπάρχουν οι εργαζόμενοι, στους οποίους το δίλημμα που τίθεται είναι απλό: «Δουλέψτε τζάμπα για όσο θέλω, αποδεχθείτε και απολύσεις, αλλιώς κλείνω την εταιρεία και μένετε στο δρόμο».

Τουλάχιστον οι απολυμένοι/ες του «Περιοδικού Τύπου» παίρνουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Δεν ισχύει το ίδιο για την μικρή ομάδα των νέων εργαζομένων που προσελήφθησαν από την εταιρεία «Energymedia», μια «οικογενειακή» μικροεπιχείρηση που ασχολείται με θέματα υγείας και η οποία λειτουργεί portal με αντίστοιχη θεματική. Οι εργαζόμενοι/ες εκεί άρχισαν τον Νοέμβρη του 2008 σταδιακά να απολύονται για αστείους λόγους (ένας π.χ. γιατί επισκέφθηκε πολιτικό site εν ώρα εργασίας) και στους λίγους/ες που είχαν μείνει τον Δεκέμβριο δεν τους πληρώθηκε το μηνιάτικο και τελικά όλοι/ες απολύθηκαν τα Χριστούγεννα χωρίς να τους καταβάλλεται ίχνος αποζημίωσης. Τέλος, στις αιτήσεις τους για καταβολή των δεδουλευμένων, των επιδομάτων και των αποζημιώσεων (ύψους μέχρι και 4000 ευρώ) παίρνουν την απάντηση ότι «τα ταμεία είναι άδεια».

Ε λοιπόν όχι! Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Δεν τους χρωστάμε μας χρωστάνε. Μας χρωστάνε μισθούς και ένσημα. Δεν δουλεύουμε εθελοντικά. Δεν μας νοιάζουν τα προβλήματα των αφεντικών, όπως ποτέ αυτά δεν νοιάστηκαν για τα δικά μας. Να κόψουν το λαιμό τους και να τσακιστούν να μας πληρώσουν. Ας βγάλουν σε πλειστηριασμό κομμάτια του φτωχικού τους (αμάξια, υπολογιστές, εξοπλισμό, βίλες).
Επειδή περιστατικά σαν τα παραπάνω πληθαίνουν επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα, προειδοποιούμε τα αφεντικά ότι οι φλόγες που τύλιξαν την Αθήνα το φετινό Δεκέμβρη θα μοιάζουν παιχνιδάκι μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν αν συνεχίσουν με την ίδια ένταση τον πόλεμο που έχουν κηρύξει σε νεολαία και εργαζόμενους. Και ας καταλάβουν πριν είναι πολύ αργά, ότι όλοι οι παραπάνω μπορούν να ζήσουν χωρίς αφεντικά ενώ τα αφεντικά δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς εργαζόμενους.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΓΡΙΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ


ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕA
http://katalipsiesiea.blogspot.com/

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP