ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009Απόλυση. Η επιβεβαίωση ότι για τα αφεντικά δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από εμπορεύματα, χρήσιμα ενίοτε για την παραγωγή, άχρηστα όταν η οικονομία χωλαίνει και το κόστος ανεβαίνει, οπότε και χρειάζεται να περικόψουν την ποσότητα των «πρώτων υλών» που χρησιμοποιούν. Οπότε περικόπτουν τις ζωές μας. Και κρατάνε έτσι πειθαρχημένους τους λίγους εργαζόμενους που θα την γλιτώσουν, που θα χρειαστεί να βγάλουνε διπλάσια και τριπλάσια δουλειά, να δουλέψουν 65ωρα και να κάνουνε τουμπέκι μπροστά στο αφεντικό, αν θέλουν να συνεχίσουν να επιβιώνουν με 700-800 ευρώ.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και την ελληνική βιομηχανία των ΜΜΕ. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού έτσι κι αλλιώς μιλάμε για μια βιομηχανία παραγωγής ιδεολογικής «φούσκας» που και η ίδια αναπτύχθηκε πάνω στα καταρρέοντα ιδεολογήματα του «καριερισμού»-τομαρισμού και της σκληρής εργασίας που επενδύεται σε μελλοντική «δόξα». Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς από την στιγμή που μιλάμε για μια βιομηχανία που γιγαντώθηκε την «χρυσή» δεκαετία του ’90, στηριζόμενη αποκλειστικά στο μοντέλο των νεοφιλελεύθερων εργασιακών σχέσεων.

Οι απολύσεις λοιπόν ως απάντηση στην κρίση έχουν ξεκινήσει ήδη στην βιομηχανία των ΜΜΕ και παίρνουνε διάφορες μορφές: Απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους, απολύσεις για μείωση οικονομικού κόστους, απολύσεις από «κομμουνιστικά» αφεντικά, απολύσεις γενικώς. Ή μήπως και ειδικώς;

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Την ημέρα της δημοσίευσης στον Ελεύθερο Τύπο των φωτογραφιών που απεικονίζουν τον επικεφαλής διμοιρίας των ΜΑΤ να έχει βγάλει το όπλο του και να σημαδεύει προς τη μεριά των διαδηλωτών την επομένη της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, ο φωτογράφος απολύθηκε.
Η απόλυση του φωτορεπόρτερ Κώστα Τσιρώνη είναι χαρακτηριστική περίπτωση σύνδεσης της εργοδοτικής τρομοκρατίας με την ιδεολογική προπαγάνδα που ασκούσαν πάντα και που συνεχίζουν να ασκούν από το Δεκέμβρη και έπειτα τα αστικά ΜΜΕ.

Άλλωστε το βράδυ πριν την απόλυση όσοι παρακολουθήσαν τον εμετικό και είρωνα διευθυντή της εφημερίδας σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου στην «Ανατροπή» του Πρετεντέρη κατάλαβαν άμεσα και τη γραμμή της εφημερίδας. Απόψεις του στυλ «μα η κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη», «πρώτα γίνονται οι διαδηλώσεις και μετά βγαίνουν 50-100 κουκουλοφόροι και τα σπάνε», αυτά βλέπει ο κύριος από το γραφειάκι του στο Μαρούσι την ώρα που πολλές χιλιάδες διαδηλωτών κατέβαιναν κάθε μέρα στο δρόμο και συγκρούονταν, την ώρα που όλα τα διεθνή μέσα μιλούσαν για εξέγερση στην Ελλάδα της ρεμούλας, της διαπλοκής, της ανικανότητας, της αδικίας, των άθλιων μισθών.

Απολύοντας έναν φωτορεπόρτερ που τράβηξε μια φωτογραφία που ερχόταν σε αντίθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία της επιχείρησης, περνάει το μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους να αφήσουν την αξιοπρέπεια τους στην γωνία αν θέλουν να μην χάσουν το μισθό τους. Έτσι άλλωστε πρέπει να κάνουν από τα πρώτα εκείνα χρόνια της πρακτικής άσκησης - άμισθης εργασίας, όταν δηλαδή πρέπει να πειθαρχούν στην ιδεολογική γραμμή του κάθε εκδότη-εργοδότη για να αποκτήσουν εργασιακά δικαιώματα και μισθό.

Περισσότερες από 20 απολύσεις σε λίγους μόνο μήνες στον Ελεύθερο Τύπο. Για την κατάσταση, μάλιστα, της εφημερίδας τόσο καιρό και τα άθλια οικονομικά του ιδρύματος «έφταιγαν» μεταξύ άλλων και 6 νέοι δημοσιογράφοι που έβγαζαν τη λάντζα της εφημερίδας.
Οι 6 δημοσιογράφοι πέρασαν πέρσι ένα τρίμηνο απλήρωτης… ωπ συγγνώμη πρακτικής άσκησης από το Μάρτιο έως τον Μάιο, τους ανακοινώθηκε πως η πρακτική τους άσκηση πήρε παράταση μέχρι το Σεπτέμβριο. Μείνανε μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 χωρίς άδειες αφού για το λόγο αυτό είχανε μείνει, να καλύψουν τα κενά των κανονικών αδειούχων δημοσιογράφων. Και η εφημερίδα δεν τους ξέχασε, τον Οκτώβριο ο καθένας από αυτούς είχε στο λογαριασμό του το ποσό των 350 ευρώ!!! Και η ευτυχία δεν είχε τέλος γιατί μετά από λίγο κλήθηκαν να υπογράψουν και την πρόσληψή τους. Όμως λόγω ενθουσιασμού και απειρίας, αφού όλοι είναι παιδιά κάτω των 30, κάτι δεν προσέξανε, ή μπορεί να το προσέξανε και να μη δώσανε τη δέουσα προσοχή. Ότι η σύμβαση που υπογράφανε, κάποιοι είχανε φροντίσει να έχει διάρκεια ενός χρόνου.
Έτσι πριν από τρεις μήνες ο προσωπάρχης δεν ήταν στη δυσάρεστη θέση να τους ανακοινώσει ότι απολύονται άλλα ότι απλά η σύμβασή τους δεν θα ανανεωθεί. Αποζημίωση;;;…χα χα χα χα, ας μην υπογράφανε είναι η απάντηση. Και τι θα γίνει τώρα με την ύλη που καλύπτανε αυτοί οι έξι; Ήδη έχουν έρθει οι επόμενοι. Εφτά τον αριθμό, θα κάνουν μια απλήρωτη τρίμηνη πρακτική, θα δουλέψουν για τρεις ακόμη μήνες με 350 ευρώ, θα υπογράψουν μια ετήσια σύμβαση με τον παχυλό μισθό των 850 ευρώ και μετά τη σύντομη περιήγησή τους στο μαγευτικό κόσμο των ΜΜΕ θα επιστρέψουν στην ανασφάλεια της ανεργίας.
Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας….

Αυτό που δεν είναι σάπιο σίγουρα, είναι η εξέγερση της νεολαίας και των εργαζόμένων απέναντι σε ένα σύστημα που μας ζητάει το ξεπούλημα της αξιοπρέπειας μας με αντάλλαγμα μια μίζερη και επισφαλή επιβίωση. Η κοινότητα των εξεγερμένων που συναντήθηκε στους δρόμους και στις καταλήψεις από τον Δεκέμβρη και συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι σήμερα, απέναντι στην ηττοπαθή αιτηματολογία μιας χρεοκοπημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας έχει προτάξει το ζήτημα της άμεσης δράσης για την επανάκτηση των ζωών μας. Δεν περιμένουμε τίποτα από ξεπουλημένες ενώσεις που λειτουργούν ως εργοδοτικά σωματεία όπως η ΕΣΗΕΑ. Όπως αυτά μας γράφουν ή δεν μας καταλαβαίνουν, έτσι κι εμείς τα γράφουμε και τα καταλαμβάνουμε. Την στιγμή η ΕΣΗΕΑ κάνει πλάτες στο κύμα μαζικών απολύσεων στο οποίο προχωράν τα αφεντικά, η κατειλημμένη ΕΣΗΕΑ μέσα από μαζικές συνελεύσεις εργαζομένων ανεξαρτήτως ειδικότητας προτάσσει την άμεση απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία.


ΤΡΙΤΗ 13/1 19:00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΗΣΑΠ ΕΙΡΗΝΗ (έξοδος προς Κηφισιά) και συγκέντρωση έξω από τον Ελεύθερο Τύπο
21:00 ανοιχτή γενική συνέλευση της κατάληψης ΕΣΗΕΑ
ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΤΕΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΓΡΙΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ


ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ(Ακαδημίας 20)
http://katalipsiesiea.blogspot.com/
katalipsiesiea@gmail.com

4 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Ιανουαρίου 2009 - 9:16 μ.μ.  

Σύγχυση...
Ένας στοιχειωδώς αξιοπρεπής άνθρωπος, πολύ περισσότερο κάποιος που αυτοπροσδιορίζεται ως "εξεγερμένος" ή "αγωνιζόμενος", σε καμία περίπτωση δε δέχεται να εργάζεται χωρίς πληρωμή σε κανένα αφεντικό.
Η συγκέντρωση έξω από τον "Ελεύθερο Τύπο" τι ακριβώς διεκδικεί; Την επαναπρόσληψη στον "Ελεύθερο Τύπο"; Ποιος μπορεί να δέχεται να εργάζεται ως δημοσιογράφος στον "Ελεύθερο Τύπο"; Δεν ξέρει πού βρίσκεται; Και τι είδους κατάληψη είναι αυτή που, από τη μια πλευρά, γράφει διάφορες μεγαλοστομίες για τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και την αντιπληροφόρηση και, από την άλλη, διαπραγματεύεται την ένταξη σε αυτά ακριβώς τα μέσα;

Ανώνυμος 14 Ιανουαρίου 2009 - 6:38 μ.μ.  

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
(apo indymedia)
θεματικές: Εργατικά
εργατικά

Μαζικές απολύσεις στο τηλεφώς!!!! απολύθηκαν αμέσως μετά τις γιορτές (και αφού είχαν βγάλει όλες τις δύσκολες βάρδιες ) ένας ηχολήπτης, ένας μοντέρ και μία γραφίστρια!!!!!! και πιθανών δεν θα πάρουν ούτε καν αποζημίωση....απολύθηκαν τηλεφωνικά μέρα που είχαν ρεπο και μάλιστα στον έναν είπαν οτι απολύεται γιατι πίεζε τις καταστάσεις για να πληρωθει (που είχε αργίσει η πληρωμή πάνω απο δέκα μέρες) και να του βάλουν ένσυμα!!!!!!!
ΝΤΡΟΠΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

gabriel 15 Ιανουαρίου 2009 - 9:48 π.μ.  

κυρ Σομπολε και (υπο)λοιποι δημοσιογραφοι...κανατε τουμπεκι για την αδικη απολυση του συναδελφου σας φωτογραφου, ετσι???
και καλα εσεις κυρ Σομπολε τον εχετε δεσει τον γαιδαρο σας... εσεις οι υπολοιποι ομως τι περιμενατε ακριβως για να γραψετε, να πειτε, να αντιδρασετε???
μεινετε ετσι απαθεις, ομως οταν θα ερθει η σειρα σας να παρετε ποδι δεν θα χει μεινει κανεις για να σας υποστηριξει...
υπαρχουν ομως και καποιοι πιο ευαισθητοποιημενοι αναμεσα σας.
εσεις της καταληψης... ευτυχως !!!

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ 15 Ιανουαρίου 2009 - 12:12 μ.μ.  

Φίλε ανώνυμε, δυστυχώς ζούμε ακόμα σε περίοδο καπιταλισμού, οπότε πρέπει κάπως να επιβιώνουμε. Αυτό που επιζητούμε όταν προβαίνουμε σε πράξεις ενάντια στην εργοδοσία είναι αφενός να στείλουμε το μήνυμα ότι στης πράξεις της θα συναντάει την αντίδραση των εργαζομένων και των αλληλέγγυων και όχι τη σιωπή και αφετέρου διεκδικούμε την αξιοπρέπεια στους εραγσιακούς μας χώρους, μέχρι την οριστική κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς.

Τις αντιφάσεις του να εργάζζεσαι στα ΜΜΕ, τια αναγνωρίζουμε και τις αναδεικνύουμε πρώτοι απ' όλους εμείς οι ίδιοι. Προσπάθησε να διαβάσεις μέρος του γραπτού λόγου που έχουμε παράξει όλες αυτές τις μέρες και ίσως κατανοήσεις.

Ένας από τους καταληψίες

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP